Οι κάτοικοι πέριξ του «Σαντιάγο Μπερναμπέου», του γηπέδου της Ρεάλ Μαδρίτης, που βρίσκεται στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας παρατηρούσαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις εργασίες σ' ένα κοντινό κτίριο. Κυρίως κοιτούσαν τα χρώματα του πανό που είχαν κρεμάσει οι εργαζόμενοι και ήταν «μπλαουγκράνα». Το μπλε και το κόκκινο της Μπαρτσελόνα. Οταν φανερώθηκε το τεράστιο banner με το πρόσωπο του υποψήφιου προέδρου του καταλανικού συλλόγου, Τζουάν Λαπόρτα, κατάλαβαν. Η καμπάνια είχε ήδη αρχίσει. «Ganas de volver a veros», γράφει το πανό, «όρεξη να σας δω και πάλι».
Ο 58χρονος δικηγόρος, ο καλύτερος πρόεδρος που είχε η Μπάρτσα στην σύγχρονη ιστορία της είναι το φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές στις 24 Ιανουαρίου -αν βέβαια δεν αναβληθούν λόγω κορονοϊού. Τα τελευταία γκάλοπ τον εμφανίζουν να έχει υποστήριξη που ξεπερνά το 50% των μελών – ιδιοκτητών. Η αποστολή του Λαπόρτα, όπως και το 2003, όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά, είναι να «σώσει» και πάλι το κλαμπ, που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας.
Τα χρέη ξεπερνούν τα 900 εκατομμύρια ευρώ, με τα 420 από αυτά να πρέπει να καταβληθούν σύντομα. Η υπηρεσιακή «κυβέρνηση» υποστηρίζει πώς είναι απαραίτητο να γίνουν διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και να γίνουν συμφωνίες ώστε ν' αποφευχθούν τα χειρότερα. Η προηγούμενη διοίκηση του Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου προτού παραιτηθεί προέβλεψε έσοδα 719 εκατομμυρίων ευρώ και σ' αυτά πρόσθεσε το άνοιγμα του γηπέδου «Καμπ Νόου» από τον Φεβρουάριο. Εγκληματικό λάθος, όπως και τα περισσότερα που έγιναν στη θητεία του και έφεραν τον σύλλογο στη σημερινή δεινή θέση.
Κυρίως ήταν οι άστοχες μεταγραφικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα την αντικατάσταση του Νεϊμάρ που πουλήθηκε για 222 εκατομμύρια ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν το 2017 με τους Ουσμάν Ντεμπελέ, Φιλίπ Κοουτίνιο και Αντουάν Γκριεζμάν νε έρχονται με παραπάνω από το διπλάσιο ποσό. Κανείς τους δεν έχει αποδώσει στο επίπεδο των χρημάτων που πληρώθηκαν για την αγορά τους.
Η Μπάρτσα, δε, για να μειώσει όπως όπως τα κόστη, ώστε ο Μπαρτομέου και οι συνεργάτες του να μην αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις, «χάρισε» παίκτες στο προηγούμενο μεταγραφικό «παράθυρο». Οπως για παράδειγμα τον Λουίς Σουάρες. Ο Ουρουγουανός στράικερ, τώρα, καθοδηγεί την Ατλέτικο Μαδρίτης που είναι η πρωτοπόρος του ισπανικού πρωταθλήματος.
Ο Λαπόρτα, κι όχι μόνο λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης, θα πρέπει να ηγηθεί της Μπαρτσελόνα σ' ένα αβέβαιο μέλλον. «Θα χρειαστεί να γίνουμε δημιουργικοί», είπε παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του που δεν είχε πολλές λεπτομέρειες μια και υπάρχουν αρκετές παράμετροι να εξεταστούν. Η εικόνα θα είναι πιο ξεκάθαρη όταν γίνει ο οικονομικός έλεγχος. Τα άλλα ζητήματα που απασχολούν είναι:
1. Το γήπεδο.
2. Το συμβόλαιο του Λιονέλ Μέσι.
3. Η στάση του κλαμπ στην πολιτική ζωή της Καταλονίας.
Οσον αφορά στο γήπεδο, η διοίκηση Μπαρτομέου είχε συμφωνήσει με την Goldmann Sachs να χρηματοδοτήσει εκείνη και άνευ όρων, πέραν της κατασκευής ενός πολυχώρου εκεί όπου βρίσκεται τώρα το «Καμπ Νόου», αλλά και το κλειστό «Παλάου Μπλαουγκράνα». Με τα χρόνια το ποσό που χρειάζεται για τα νέα γήπεδα έχει εκτοξευθεί αγγίζοντας τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 600 μόλις εκατομμύρια!
Το συμβόλαιο του Λιονέλ Μέσι είναι η άλλη μεγάλη ανησυχία. Ο Αργεντινός, που αμείβεται με 100 εκατομμύρια ευρώ μεικτά τον χρόνο, μένει ελεύθερος το καλοκαίρι. Ηδη έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με οποιονδήποτε σύλλογο επιθυμεί να συνεχίσει την καριέρα του. Εχει υποσχεθεί, όμως, να περιμένει να μιλήσει πρώτα με τη νέα διοίκηση και μετά ν' αποφασίσει τί θα κάνει. Οι εκπρόσωποί του και ο ίδιος, στο μεταξύ, φέρεται να βρίσκονται σε σταθερή επαφή με παράγοντες της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία ήταν ο νούμερο ένα προορισμός του το περασμένο καλοκαίρι όταν επιχείρησε να αποδράσει από την Μπάρτσα. Η καλή του σχέση με τον Λαπόρτα παρουσιάζεται ως μια de facto στήριξη στην υποψηφιότητα του άλλοτε προέδρου. Αν του παρουσιάσει ένα καλό πρότζεκτ που θα δίνει τη δυνατότητα στην ποδοσφαιρική ομάδα να διεκδικήσει το ισπανικό πρωτάθλημα και κυρίως το Champions League, θα μείνει.
Το πολιτικό σκέλος, είναι κάτι που τρομάζει το καταλανικό establishment. Ο Λαπόρτα, είναι ταγμένος υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία. Από το 2003 έως το 2010 που «κυβέρνησε» την Μπάρτσα, ο σύλλογος έγινε υπέρμαχος ενός δημοψηφίσματος που θα αποφάσιζε το μέλλον της περιοχής, μένοντας πιστός στην θέση του που είναι αυτή εδώ σχεδόν από την ίδρυσή του.
Στα 58 του λέει πως έχει την ίδια όρεξη, όπως 18 χρόνια πριν όταν έσωσε την Μπαρτσελόνα από τον Τζουζέπ Λουΐς Νούνιεθ και της δική του φιλοσοφίας που κυριάρχησε στον σύλλογο από το 1978 έως το 2003 και ποτέ δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη δυναμική του, παρόλο που από τις τάξεις του πέρασαν μεγάλοι αστέρες όπως ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Μπερντ Σούστερ, ο Λουίς Φίγκο και άλλοι. Ο Λαπόρτα καλείται να κάνει την Μπάρτσα κάτι παραπάνω από έναν σύλλογο ξανά.