Η ειδική συνθήκη της πανδημίας έχει υποχρεώσει τους αθλητές σε όλο τον κόσμο να αγωνίζονται συνήθως, κατά το κοινώς λεγόμενο, μεταξύ συγγενών και φίλων. Μονάχα που οι άλλοτε «λαμπερές» και ελίτ διοργανώσεις του τένις έχουν μετατραπεί στη Μελβούρνη σε μοναχικά... «κελιά» για πολλούς αθλητές, λόγω της αναγκαστικής καραντίνας πριν από την έναρξη του Αυστραλιανού Open, στις 8 Φεβρουαρίου.
Το «σκηνικό» στο μικρό δωμάτιο της Πάουλα Μπαντόσα είναι μελαγχολικό. Η 23χρονη τενίστρια από την Ισπανία, Νο. 67 στην παγκόσμια κατάταξη, παραμένει κλεισμένη σε έναν χώρο 15 τ.μ. με τον προπονητή της, Χαβιέρ Μάρτι. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να χτυπά με τη ρακέτα της μπαλάκια στον τοίχο ή να σηκώνει με τα χέρια μπουκάλια νερό, τα οποία χρησιμοποιεί ως βαράκια!
Σε δηλώσεις της στην ισπανική εφημερίδα «Marca», η Μπαντόσα, πρώτη τενίστρια που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μετά την άφιξή της στην Αυστραλία, μίλησε για τη «χειρότερη εμπειρία της καριέρας μου!». Η νεαρή αθλήτρια είναι υποχρεωμένη βάσει κανονισμών να μείνει κλεισμένη στο δωμάτιό της ως τις 31 Ιανουαρίου, ενώ αν το νέο τεστ δείξει μόλυνση από μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, θα «κλειδωθεί» ως τις 5 Φεβρουαρίου...
«Νιώθουμε εγκαταλειμμένοι, δίχως να μας έχουν προμηθεύσει τον προπονητικό εξοπλισμό που ζητήσαμε και δεν μας ενημερώνουν ούτε καν για τον τύπο του ιού που έχω», συμπλήρωσε. Eξηγώντας πως αν τής επιτραπεί η έξοδος από το ξενοδοχείο τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά, δεν θα κατορθώσει να βρει τη φόρμα της ή θα αντιμετωπίσει κίνδυνο τραυματισμών.
Η Ισπανίδα κατέληξε ότι «οι συνθήκες είναι τραγικές και ενώ μας έχουν πει ότι είναι σημαντικό οι χώροι να αερίζονται, το δωμάτιό μας δεν έχει ούτε καν παράθυρα!». Τις ανισότητες μεταξύ της πλειονότητας των αθλητών και των μεγάλων ονομάτων, που βρίσκονται σε καλύτερες συνθήκες καραντίνας στην Αδελαΐδα, επιβεβαίωσε ο Νόβακ Τζόκοβιτς. «Είμαστε τυχεροί σε σχέση με τους συναθλητές στη Μελβούρνη. Εχουμε την ευχέρεια να περνάμε κάποιες ώρες στο γήπεδο και τα δωμάτιά μας διαθέτουν μπαλκόνι για να παίρνουμε καθαρό αέρα. Επομένως, δεν έχω παράπονο...».
Αυτές οι άμεσες ανησυχίες δεν είναι, πάντως, στο μυαλό του Άντι Μάρεϊ. Ο 33χρονος Σκοτσέζος τενίστας απέσυρε τη συμμετοχή του από το Open της Αυστραλίας, καθώς έπειτα από θετικό κρούσμα κορονοϊού, διαπίστωσε πως δεν ήταν εφικτό να βρει ένα κατά το δυνατόν ιδανικό περιβάλλον καραντίνας για να προπονηθεί.
Ο Μάρεϊ, άλλοτε Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης (το 2016, καθώς πλέον βρίσκεται στο Νο 126), έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια πολλά προβλήματα τραυματισμών. Ατυχίες που δεν του επέτρεψαν να επιστρέψει στον καλό εαυτό του και στη φόρμα που τον οδήγησε σε τρεις κατακτήσεις τίτλων Γκραν Σλαμ από το 2012 ως το 2016.
Ωστόσο, αν και εσχάτως αντιμετωπίζει προβλήματα με τα γόνατα και τον ώμο του, έχει ακόμη κίνητρο και ευελπιστεί να κλείσει την σπουδαία καριέρα του με το κεφάλι ψηλά και με τους δικούς του όρους. Παρά τις συνεχείς φήμες ότι θα αποχωρήσει, ο αδερφός του, Τζέιμι, σε δηλώσεις του σε αγγλικό podcast, επισήμανε την αισιοδοξία του ότι ο Άντι θα επιστρέψει σύντομα σε υψηλό επίπεδο.
«Καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, καθημερινά, ώστε να φτάσει στο σημείο να μπορεί να βγει στο κορτ και να ανταγωνιστεί πάλι τους κορυφαίους τενίστες του κόσμου. Είναι προφανώς απογοητευτικό για τον ίδιο να έχει όλα αυτά τα πισωγυρίσματα», τόνισε ο Τζέιμι Μάρεϊ.
Ο Άντι αγωνίστηκε σε μόλις επτά επίσημα ματς το 2020, ενώ η απόσυρσή του από το Open της Μελβούρνης είναι η ένατη απουσία του από τα 13 τελευταία τουρνουά Γκραν Σλαμ, κάτι που, εύλογα, έχει περιορίσει και την υστεροφημία και τα κέρδη του. Ο Μάρεϊ είναι ο τέταρτος πιο ακριβοπληρωμένος τενίστας όλων των εποχών, με χρηματικά έπαθλα άνω των 60 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο αδερφός του, πάντως, συμμερίζεται την αισιοδοξία του, καταλήγοντας πως «το 2021 είναι σαφώς σημαντική σεζόν για εκείνον. Θέλει να μείνει υγιής, να φέρει σε ισορροπία το σώμα του και να παίξει σε όλες τις υπόλοιπες διοργανώσεις. Διότι έχει ακόμη πολύ τένις μέσα του».