Του Γιάννη Παλιούρη
Καταιγισμό αλλαγών στην αγορά εργασίας φέρνει η ψηφιοποίηση, σε βαθμό που οι δουλειές τις οποίες επιλέγουν σήμερα οι νέοι σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν καθώς θα έχουν αυτοματοποιηθεί.
Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Dream Jobs». Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, η αγορά εργασίας που θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια μόνο «ονειρεμένη» δεν θα είναι, αφού οι νέοι που τώρα σπουδάζουν, κοιτούν προς το μέλλον επιλέγοντας επαγγέλματα του χθες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, μερικές από τις πιο δημοφιλείς επιλογές καριέρας για τους νέους είναι ήδη κορεσμένες, ενώ πλέον απειλούνται και από την αυτοματοποίηση. Συνολικά, το 39% των θέσεων εργασίας που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες σε έρευνα της PISA, την οποία επικαλείται ο ΟΟΣΑ, διατρέχουν τον κίνδυνο να αυτοματοποιηθούν μέσα στα επόμενα 10 έως 15 χρόνια. Με απλά λόγια ο σημερινός 15χρονος θα επενδύσει χρόνο και κόπο για να σπουδάσει κάτι που κατά 50% δεν θα εξασκήσει ως επάγγελμα.
Η έκθεση «Dream Jobs» επισημαίνει ότι ο κίνδυνος αυτοματοποίησης ποικίλλει μεταξύ των χωρών, αντανακλώντας τόσο τις διαφορές στις επαγγελματικές προσδοκίες των νέων όσο και τον χαρακτήρα των εθνικών αγορών εργασίας. Ενώ στην Αυστραλία, την Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το 35% περίπου των θέσεων εργασίας που επιλέγονται από τους σπουδαστές διατρέχουν τον κίνδυνο αυτοματοποίησης, στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία, τη Λιθουανία και τη Σλοβακία, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 45%.
O ΟΟΣΑ δεν είναι ο μόνος οργανισμός που προειδοποιεί για το… αναπόφευκτο. Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας δημιουργεί και καταργεί θέσεις εργασίας και επαγγελματικά πεδία, με πρωτοφανή ταχύτητα. Προ μηνών, παγκόσμια έρευνα από την KPMG International αποκάλυψε ότι οι επιχειρήσεις που δεν αξιοποιούν αρκετά γρήγορα τις τεχνολογίες Έξυπνης Αυτοματοποίησης (Τεχνητή Νοημοσύνη, Προηγμένη Ανάλυση Δεδομένων και Ρομποτική Αυτοματοποίηση Διαδικασιών) πολύ απλά αποτυγχάνουν να πιάσουν τους στόχους που έχουν θέσει. Στον αντίποδα, οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες Ιntelligent Αutomation σημειώνουν ισχυρές οικονομικές αποδόσεις.
Αυτές - και εκατοντάδες ακόμα σχετικές μελέτες - πέρα από τα «ξερά» ποσοστά που παρέχουν είναι χρήσιμες γιατί σκιαγραφούν τη λογική με την οποία ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να προσεγγίσει το υπό διαμόρφωση τεχνολογικό πλαίσιο. Και αυτό επιβάλει ότι αντί να «σέρνεται» πίσω από συνταγές που έχουν ξεπεραστεί έχει μία και μόνο επιλογή: να αναδιατάξει τις δυνάμεις του με κατεύθυνση την καινοτομία.