To τένις διαχειρίζεται την πανδημία του κορονοϊού χειρότερα από όλα τα δημοφιλή αθλήματα. Από τον προηγούμενο Μάρτιο μέχρι και σήμερα, κοντά έναν χρόνο δηλαδή, είναι πολλά τα περιστατικά που τενίστες και τενίστριες πρωταγωνίστησαν σε... επεισόδια τα οποία είχαν να κάνουν με την παραβίαση πρωτοκόλλων, τη μετάδοση του ιού και άλλα. Κορυφαίο παράδειγμα όταν το τουρνουά του Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αδριατική έγινε εστία διασποράς του Covid-19.
Οι αρχές της Αυστραλίας θέλοντας ν' αποφύγουν τέτοιου είδους επεισόδια, αλλά και για να κατευνάσουν τα πνεύματα των πολιτών έβαλαν σε καραντίνα 72 αθλητές που ταξίδεψαν εκεί με πτήσεις από τις οποίες ανιχνεύθηκαν τρία κρούσματα. Εκτοτε, οι θετικοί ξεπέρασαν τους δέκα. Πέραν, όμως, της κοινής γνώμης υπάρχει κι άλλος λόγος που οι διοργανωτές είναι τόσο αυστηροί και δεν είναι τα άμεσα οικονομικά οφέλη από τη διεξαγωγή του τουρνουά Grand Slam. Η καραντίνα τούς κοστίζει περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ. «Ωστόσο, αν δεν γίνει εδώ το τουρνουά θα γίνει κάπου αλλού. Στην Κίνα, στη Σιγκαπούρη, στην Ευρώπη. Και μετά το ερώτημα θα είναι; Θα επιστρέψει ξανά στην Αυστραλία ή θα φύγει για πάντα;» αναρωτιούνται από την Αυστραλιανή Ομοσπονδία Τένις.
Οι παίκτες είναι αναγκασμένοι να προπονούνται στα δωμάτιά τους. Μεταξύ αυτών και η Μαρία Σάκκαρη. Ποδήλατα γυμναστήριου, βάρη, μπάλες ισορροπίας, ελαστικές ταινίες, λάστιχα, στρώματα γιόγκα... έχουν γίνει η καθημερινότητα των 72. Κάποιοι για δουλεύουν και τα χτυπήματά τους και τα σερβίς τους έχουν σηκώσει τα στρώματά των κρεβατιών τους στους τοίχους και πετάνει εκεί τις μπάλες!
Το παράπονό τους, όμως, ιδίως εκείνων που βρέθηκαν αρνητικοί στα τεστ του κορονοϊού, είναι πως χωρίς προπόνηση στο κορτ, όταν επιστρέψουν στην αγωνιστική δράση, θα μείνουν από αντοχές ή φοβούνται πως θα υποστούν τραυματισμούς που δεν θα επηρεάσουν μονάχα την πορεία τους στο Αυστραλιανό Open, αλλά και στην συνέχεια της σεζόν. Κι αυτό θα μεταφραστεί σε απώλεια χρηματικών επάθλων, πιθανώς και από τους σπόνσορές τους. Οι κόουτς που είναι κι αυτοί σε καραντίνα προειδοποιούν: οι τενίστες του υψηλότερου επιπέδου χάνουν το 10% της δύναμής τους όταν δεν προπονούνται όπως πρέπει.
«Σ' ένα δωμάτιο ξενοδοχείου δεν μπορείς να κάνεις την απαραίτητη δουλειά», λέει ο Αμερικανός τενίστας του διπλού, Ρατζίβ Ραμ, και συνεχίζει: «σκέφτομαι πώς θα τα καταφέρουν όσοι παίξουν στο ατομικό όπου τα παιχνίδια τα νικάει όπως φτάσει πρώτος σε τρία σετ και μπορεί να τραβήξει μέχρι και πέντε;». Σ' αυτού του είδους τα παιχνίδια που διαρκούν πολλή ώρα, οι αθλητές σερβίρουν μέχρι και 200 φορές! Οι ώμοι τους και το υπόλοιπο σώμα δέχονται τεράστια πίεση. Κι όλα αυτά θα κληθούν να τα κάνουν στους 35 βαθμούς Κελσίου ή και σε μεγαλύτερη ζέστη από τις 8 μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου!