Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι εταιρείες ενέργειας εργάζονται σε μια κοινή προσέγγιση στην ρωσική απαίτηση για πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο.
Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται σε επιφυλακή για διακοπή των εισαγωγών φυσικού αερίου καθώς ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί με αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο απαιτούσε από τους ξένους αγοραστές φυσικού αερίου να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην κρατική Gazprombank από την Παρασκευή, διαφορετικά θα υπάρξει κίνδυνος να διακοπεί η ροή του φυσικού αερίου προς τη Δύση.
Ωστόσο, την Παρασκευή το Κρεμλίνο διευκρίνισε ότι δεν κλείσει άμεσα τις στρόφιγγες καθώς οι πληρωμές για παραδόσεις που πρέπει να γίνουν μετά την 1η Απριλίου πραγματοποιούνται το δεύτερο εξάμηνο αυτού του μήνα και τον Μάιο.
Αυτή η εξέλιξη καθώς και το ότι η Ευρώπη θα ακολουθούσε μια ρεαλιστική προσέγγιση, επέφερε ανακούφιση στις αγορές. Οι τιμές του φυσικού αερίου, που είχαν αυξηθεί λόγω των φόβων για αναστάτωση, υποχώρησαν.
«Αν τα πράγματα παρέμεναν έτσι, συνολικά δεν θα άλλαζαν πολλά» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Μετάβασης στην Οικολογία Ρομπέρτο Τσινγκολάνι στο ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI.
Καθώς απομένουν εβδομάδες πριν την εξόφληση των λογαριασμών οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής προμήθειας της φυσικού αερίου, συζητούν με εταιρείες ενέργειας για τον τρόπο πληρωμής τους.
«Στενή συνεργασία με κράτη μέλη και φορείς. Συντονισμός της ΕΕ σήμερα για τη θέσπιση κοινής προσέγγισης σχετικά με τις πληρωμές σε συνάλλαγμα για συμβάσεις φυσικού αερίου με τη Ρωσία», ανέφερε στο Twitter η γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντίτε Τζουλ Γιόργκενσεν.
Κομισιόν: Οι εταιρείες με συμβόλαια φυσικού αερίου να μην ανταποκριθούν στη ρωσική απαίτηση για πληρωμές σε ρούβλια
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες των οποίων οι συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια δεν θα πρέπει να ανταποκριθούν στην απαίτηση της Ρωσίας για πληρωμή σε ρούβλια, διεμήνυσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Πρέπει να τηρούνται οι συμφωνημένες συμβάσεις. το 97% των σχετικών συμβάσεων ορίζουν ρητά την πληρωμή σε ευρώ ή δολάρια. Οι εταιρείες με τέτοιες συμβάσεις δεν θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις ρωσικές απαιτήσεις», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, όπως μεταδίδει το Reuters.
Πώς αντιδρά η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το σχέδιο πληρωμής του ρουβλίου, το οποίο εδραιώνει τη θέση της Gazprom στην καρδιά του ρωσικού εμπορίου φυσικού εμπορίου, αποσκοπούσε περισσότερο στην προστασία της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου από μελλοντικές κυρώσεις παρά στη στέρηση των καυσίμων από την Ευρώπη.
Η Gazprombank δεν έχει μέχρι στιγμής υποστεί τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε άλλες ρωσικές τράπεζες, ώστε οι Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου να μπορούν να ανοίξουν λογαριασμό σε αυτήν.
Σημειώνεται ότι η απόφαση του Πούτιν να επιβάλει πληρωμές με ρούβλι ενίσχυσε το ρωσικό νόμισμα, το οποίο έπεσε σε ιστορικά χαμηλά στην αρχή της εισβολής, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Οι εταιρείες αγοράς ενέργειας εξακολουθούν να είναι έτοιμες να αγοράσουν φυσικό αέριο βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων, καθώς ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις από την ρωσική πλευρά. Ενώ η Gapzrom έκανε γνωστό ότι άρχισε να ειδοποιεί τους πελάτες για αλλαγή του νομίσματος στην τελική πληρωμή.
Η αυστριακή OMV, OMV.VI επικοινώνησε με την Gazprom για το ζήτημα των πληρωμών σε ρούβλια, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της αυστριακής εταιρείας, επισημαίνοντας ότι ζητήθηκαν έγγραφες διευκρινίσεις από την ρωσική πλευρά.
Ο όμιλος ενέργειας ORSTED.CO από τη Δανία, της οποίας το συμβόλαιο με ρήτρα «take or pay» λήγει το 2030, ανακοίνωσε ότι έλαβε την ρωσική απαίτηση από την Gazprom. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πληρώσουμε σε ρούβλια. Είμαστε σε διάλογο με άλλες εταιρείες ενέργειας και τις αρμόδιες Αρχές για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντησε στην Gazprom Export», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.
Η πολωνική εταιρεία φυσικού αερίου PGNiG δήλωσε ότι ενημερώθηκε επίσημα από την Gazprom, ενώ οι γερμανικές εταιρείες Uniper, UN01.DE, RWE, RWE.DE και VNG αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Επίσης, ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Edison, της οποίας το συμβόλαιο με την Gazprom λήγει στο τέλος της χρονιάς, δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής.
Η ιταλική ENI έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε με την Gazprom και ότι αναλύει το ζήτημα.