ΠΟΥ Ευρώπης για Ελλάδα: Η επιστροφή σημαίνει μια νέα «κανονικότητα»

ΠΟΥ Ευρώπης για Ελλάδα: Η επιστροφή σημαίνει μια νέα «κανονικότητα»

Δεν τίθεται θέμα «επιστροφής στην κανονικότητα». Πρόκειται για μια νέα «κανονικότητα» που θα ακολουθήσει μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.

Αυτό υπογράμμισε η σύμβουλος του Ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας Νατάσσα Ατσοπάρντι Μάσκατ, αναφορικά με την προετοιμασία της Ελλάδας για την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την προστασία του πληθυσμού από τον κορονοϊό.

Παράλληλα, ο διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης δρ Χανς Κλούγκε εξήρε το έργο που μέχρι στιγμής έχει επιτελεστεί στη χώρα μας, αποδίδοντας την επιτυχία στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Ηλία Μόσιαλο, καθηγητή του LSE, σημειώνοντας πως ο ίδιος πολλές φορές έχει δεχθεί τις συμβουλές του καθηγητή.

Ο κ. Κλούγκε πρόσθεσε ότι η χώρα μας στη διαχείριση του προβλήματος του κορονοϊού είναι μια περίπτωση "win-win" (όπου όλοι κερδίζουν) και αυτό επιτεύχθηκε γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται με τρόπο εμπεριστατωμένο και βάσει επιστημονικών δεδομένων.

Η κ. Ατσοπάρντι, υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να λάβει υπόψιν της τα σωστά επιδημιολογικά στοιχεία σε πραγματικό χρόνο, που θα δείχνουν την υποχώρηση των κρουσμάτων της νόσου, αλλά και τη μείωση των νέων περιστατικών μόλυνσης, τη δυνατότητα του συστήματος υγείας να αντέξει να καλύπτει τα περιστατικά που θα προκύπτουν, την πίεση που αισθάνεται ο πληθυσμός από τα περιοριστικά μέτρα, καθώς και την κοινωνική και οικονομική εικόνα της χώρας.

Το βασικότερο όλων όμως, είναι το σύστημα υγείας να μπορεί να αντέξει και να διαχειριστεί τα νέα περιστατικά, το προστατευτικό υλικό των επαγγελματιών υγείας να επαρκεί και το προσωπικό του συστήματος υγείας να είναι σε θέση να σταθεί στη θέση του όταν υπάρξουν εστίες αναζωπύρωσης της νόσου, γιατί η εξάπλωση από τα περιστατικά αυτά μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε ακόμα:

ΠΟΥ: Crash test για τρεις κατηγορίες διάγνωσης

- ΠΟΥ: Για την Ευρώπη δεν υπάρχει fast track επανόδου στην κανονικότητα

-Έρευνα: Ο κορονοϊός μεταδίδεται πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων