Σε 1,4 εκατομμύρια μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα δοθεί η αποζημίωση των 800 ευρώ, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, με το ποσό να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων αρχές Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στα μέτρα στήριξης ανέρχονται σε 440.000 και απασχολούν περίπου 1.000.000 εργαζόμενους, με συνολικό τζίρο 6,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τους οικονομικά ισχυρότερους να βοηθήσουν τους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ για το δώρο Πάσχα ανέφερε ότι θα καταβληθεί μεταγενέστερα από όσες επιχειρήσεις το επιθυμούν με στόχο να διοχετευθεί στο σύνολο της οικονομίας.
Όπως είπε ο υπουργός, οι ΚΑΔ με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την επιδημία μεταβάλλονται και η λίστα θα συμπληρώνεται. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι προσεχώς θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός στη Βουλή όπου θα αυξηθεί το αποθεματικά κατά 4 δισ. ευρώ και χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το μαξιλάρι ασφαλείας.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ:
1ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.
Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.
Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτουμε πλέον με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.
2ον. Έχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό χώρο, με σύνεση και ασφάλεια ερχόμαστε να στηρίξουμε, άμεσα, 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη.
Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.
Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.
Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται. Θέλω να τονίσω ότι η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης.
3ον. Θα λάβουν 800 ευρώ και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.
4ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους.
Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους.
Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα. Δώρο το οποίο έχει καταργηθεί στο Δημόσιο.
5ον. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ. Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας».