Συναγερμός για ενδοοικογενειακές μεταδόσεις, εισαγωγές και «Μήδεια»

Συναγερμός για ενδοοικογενειακές μεταδόσεις, εισαγωγές και «Μήδεια»

Σε έξαρση βρίσκεται το ιικό φορτίο της χώρας με τους δείκτες νοσηλίων, κατειλημμένων ΜΕΘ και διασωληνώσεων να αποτυπώνουν την αυξανόμενη πίεση στο ΕΣΥ

Καμπανάκι για αύξηση της ενδοοικογενειακής διασποράς κρούουν στο μεταξύ οι ειδικοί λόγω του γεγονότος πως τα καιρικά φαινόμενα των επομένων ημερών («Μήδεια») θα περιορίσουν αναπόφευκτα τις εξόδους και πιθανότατα θα ενισχύσουν την αυξανόμενη τάση ενδοοικογενειακών μεταδόσεων της πανδημίας. Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά, όπως τα παρουσίασαν κατά την ενημέρωση της Παρασκευής η Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σταθερή επιβάρυνση όσον αφορά το νέο αριθμό περιστατικών, 1147 κρούσματα ανά ημέρα την τελευταία εβδομάδα και αύξηση από το 8,5% στο 11% νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες.

Δείκτες όπως η αύξηση 2,8% στο μέσο όρο θετικότητας, η πληρότητα των ΜΕΘ που στην Αττική φτάνει στο 11% και οι εκτιμήσεις για 5.100 ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο δείχνουν ότι δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός προτού τα τελευταία επιδημιολογικά μέτρα αποδώσουν και επιβραδύνουν την διασπορά της πανδημίας, κάτι που δεν αναμένεται αν συμβεί παρά από τα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, στο καλό σενάριο 

Παράλληλα, τη βεβαιότητα ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων, καθώς λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» θα αυξηθεί σημαντικά ο χρόνος παραμονής σε κλειστούς χώρους, εξέφρασε το μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνώμων Βάνα Παπαευαγγέλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό των επαφών και επαγρύπνηση.

«Δεν μπορούμε να κουραστούμε προτού κουραστεί ο ιός», ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας εκτενή αναφορά στις εισαγωγές στα νοσοκομεία που κινούνται με ένα μέσο όρο 200 άτομα την εβδομάδα, οι νοσηλείες είναι πολύ περισσότερες από τα εξιτήρια, στο γεγονός ότι τα ποσοστά πληρότητας των κλινών φτάνουν το 51% πανελλαδικά και το 81% στην Αττική.

«Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος, τις επόμενες ημέρες θα κλειστούμε μέσα κι αυτό θα αυξήσει τα κρούσματα. Δε χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση ειδικά αυτές τις πρώτες μέρες που θα χρειαστεί να μείνουμε σπίτι», τόνισε εμφατικά η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε ότι «κολλάμε από συγγενείς και φίλους πιο συχνά από τον κακό ξένο», καταλήγοντας «να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας».

Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε τα 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος. Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν, όπως είπε η καθηγήτρια.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 1.900, οι εισαγωγές έφτασαν τις 200 ανά ημέρα και κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Την ίδια στιγμή σε αυστηρό lockdown μπαίνουν από σήμερα Αχαΐα και Εύβοια, παρατείνονται έως 22 Φεβρουαρίου τα μέτρα για Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι δήμοι Αγίου Νικολάου, Θήρας και Μυκόνου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.