Στην επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στις ΗΠΑ αναφέρεται σε άρθρο της η ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας, τονίζοντας ότι ενώ ο κ. Βαρθολομαίος γίνεται δεκτός από τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο Τούρκος πρόεδρος περιμένει μάταια ένα ραντεβού με τον Biden από τον Ιανουάριο.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο ενώ για την τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Βαρθολομαίος δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν απλό ορθόδοξο κληρικό που εκπροσωπεί μόνο τους περίπου 2.000 Έλληνες Ορθόδοξους Χριστιανούς, γίνεται δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν περιμένει μάταια ένα ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν από τον Ιανουάριο. «Και αυτό γιατί ο Βαρθολομαίος δεν είναι ο οποιοσδήποτε: Ως Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι ο πνευματικός επικεφαλής 300 εκ. Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο», αναφέρει η Tagesspiegel.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, η φιλοξενία του Τζο Μπάινετων προς τον Πατριάρχη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στον Ερντογάν. Κρατά τον Τούρκο Πρόεδρο σε απόσταση και δεν θέλησε καν να τον συναντήσει στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, πόσο μάλλον να τον υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο. Οι δύο πολιτικοί πραγματοποίησαν τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες την πρώτη τους προσωπική συνάντηση μετά την ανάληψη των καθηκόντων από το Μπάιντεν τον Ιανουάριο και, σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, σχεδιάζουν να συναντηθούν και πάλι την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής του G-20 στη Ρώμη. Όμως δεν υπάρχει πρόσκληση προς τον Ερντογάν να επισκεφτεί τον Λευκό Οίκο.
Η Tagesspiegel αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση του Προέδρου των ΗΠΑ με τον Πατριάρχη θα συζητηθούν και τα δικαιώματα των Χριστιανών στην Τουρκία. Σημαντικό ζήτημα είναι η απαγόρευση της εκπαίδευσης χριστιανών ιερέων στην Τουρκία, καθώς φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Έτσι, ο ορθόδοξος κλήρος στην Τουρκία δεν έχει να επιδείξει νέα γενιά κληρικών από το 1971 και μετά. Ο Βαρθολομαίος, και ο ίδιος απόφοιτος της Χάλκης, ανήκει στην τελευταία γενιά ενός κλήρου με έδρα την Κωνσταντινούπολη..
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, στις ΗΠΑ αυξάνεται η κριτική για την πολιτική της Τουρκίας. Το State Department ζήτησε πρόσφατα να ανοίξει και πάλι η Χάλκη. Η αμερικανική Κυβερνητική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία θέλει να μπει η Τουρκία στη «μαύρη λίστα», καθώς «διαπράττει ή επιτρέπει σοβαρές παραβιάσεις σε βάρος της θρησκευτικής ελευθερίας». Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί. Την άνοιξη, η Βουλή των Αντιπροσώπων εξέδωσε ψήφισμα που ζητούσε να δοθεί βοήθεια προς το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.