Το σαφές μήνυμα αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξέπεμψαν στο κοινό ανακοινωθέν οι 27 και το γεγονός ότι στο κείμενο καθίστανται απολύτως σαφείς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις μονομερείς ενέργειές της, οδήγησαν την ελληνική κυβέρνηση στο να δηλώσει ικανοποιημένη από την εξέλιξη των συζητήσεων.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι πολλά σημεία των αποφάσεων της ΕΕ «έχουν πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα».
«H EE έστειλε σαφές μήνυμα αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «ξεκαθάρισε με απολυτή σαφήνεια ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας, κάτι το οποίο όλοι μας επιθυμούμε».
«Κατέστησε όμως ταυτόχρονα απόλυτα σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική της συμπεριφορά», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Στο κείμενο συμπερασμάτων το οποίο ενέκριναν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει έμμεση, αλλά σαφής αναφορά σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, εφόσον συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έπειτα από επίπονες διαβουλεύσεις οι ηγέτες της ΕΕ υιοθέτησαν σε σημαντικό βαθμό τις ελληνικές θέσεις για σαφή καταδίκη της Άγκυρας και εξέφρασαν την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στην τρίτη κατά σειράν εκδοχή του προσχεδίου, καθώς οι πρώτες δύο είχαν απορριφθεί από την ελληνική πλευρά, που υιοθετήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλεί την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίλυση όλων των θαλάσσιων διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου». Σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «παραμένει πλήρως δεσμευμένο για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού».
Παράλληλα, αναφέρεται ότι «σε περίπτωση ανανεωμένων μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, συμπεριλαμβανομένων σύμφωνα με το άρθρο 29 της ΣΕΕ και το άρθρο 215 ΣΛΕΕ, προκειμένου για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της». Είναι μια διατύπωση η οποία, κατά την ερμηνεία ελληνικών διπλωματικών πηγών παραπέμπει σε κυρώσεις οι οποίες περιγράφονται στα επικαλούμενα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.
- Αθήνα: Το κείμενο συμπερασμάτων αντανακλά τις θέσεις της Ελλάδας