Τραγικό στρατηγικό λάθος του Πούτιν η εισβολή - Η Ρωσία θα πληρώσει μεγάλο τίμημα
ΝΑΤΟ

Τραγικό στρατηγικό λάθος του Πούτιν η εισβολή - Η Ρωσία θα πληρώσει μεγάλο τίμημα

«Η απόφαση του προέδρου Πούτιν να επιτεθεί στην Ουκρανία είναι ένα τρομερό στρατηγικό λάθος, για το οποίο η Ρωσία θα πληρώσει σοβαρό τίμημα, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, για τα επόμενα χρόνια», αναφέρει η κοινή δήλωση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, που εκδόθηκε μετά την έκτακτη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της συμμαχίας, σύμφωνα με το BBC.

Στην ίδια ανακοίνωση η βορειοατλαντική συμμαχία καλεί τη Μόσχα να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και «να γυρίσει πίσω από τον δρόμο της επιθετικότητας που επέλεξε».

«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες των 30 χωρών μετά τη βιντεοδιάσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε συνέντευξή του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι η εισβολή έχει προκαλέσει τεράστια συμφορά και υποστηρίζει ότι οι δυτικοί ηγέτες πρέπει «να είναι έτοιμοι να κάνουν περισσότερα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πληρώσουμε ένα τίμημα». Και προσθέτει: «Ο κόσμος θα ζητήσει από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Η Ρωσία ως ο επιτιθέμενος, η Λευκορωσία ως ο βοηθός».

Ο Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι οι στόχοι του Κρεμλίνου δεν περιορίζονται στην Ουκρανία και σημείωσε ότι η Ρωσία έχει απαιτήσει νομικά δεσμευτικές συμφωνίες για να σταματήσει την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ.

Ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχία είπε στους δημοσιογράφους ότι το ΝΑΤΟ έχει αναπτύξει στοιχεία της δύναμης ταχείας απόκρισης του σε έδαφος, θάλασσα και αέρα στην Ανατολική Ευρώπη, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις θα υπερασπιστούν «κάθε ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ».

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ΝΑΤΟ έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της συμμαχίας.