Τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους των αγροτών που θα ανακοινώσει την Παρασκευή η κυβέρνηση δεν θα περιορίζονται στη διετή αναστολή των πληρωμών για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Στη φαρέτρα της κυβέρνησης μπαίνουν κι άλλα μέτρα, όπως η συνέχιση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024, ενδεχόμενο που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε σήμερα ανοικτό, αλλά και γενναία κίνητρα για ένταξη τους σε πρόγραμμα συμψηφισμού της κατανάλωσης με παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά.
Τα σενάρια θέλουν το οικονομικό επιτελείο να αναζητά το τρόπο να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί δημοσιονομικά, ώστε να συνεχιστεί και φέτος το καθεστώς επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στη σημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού στη Βουλή.
Το ενδεχόμενο ανακοίνωσης νέων μέτρων είναι λίαν πιθανό, με τον κ. Μαρινάκη πάντως να μιλά σήμερα για ένα λογικό αίτημα των αγροτών, που εντάσσεται στις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς επίσης ότι «η βούληση είναι δεδομένη για στήριξη και στο ρεύμα και στο πετρέλαιο με τον οποιονδήποτε δυνατό τρόπο».
Σε ό,τι αφορά στην αναστολή της πληρωμής των τιμολογίων στο ρεύμα για δύο χρόνια, καθώς και άλλα μέτρα μείωσης του αγροτικού ενεργειακού κόστους, θα παρουσιαστούν αύριο (2/2) από τον υπ. Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκη, στη Θεσσαλονίκη (Agrotica).
Καταρχήν, παγώνουν οι πληρωμές του αγροτικού ρεύματος για μια 2ετία, καθώς και αναστέλλεται η υποχρέωση εξόφληση όσων οφείλουν ως τώρα οι παραγωγοί. Στη συνέχεια, θα γίνει ευνοϊκή ρύθμιση για την πληρωμή τους, με μηδενικό επιτόκιο και για διάστημα πέντε χρόνων. Στην πενταετή αυτή ρύθμιση των υποχρεώσεων θα συμπεριληφθούν και οι παλαιές υποχρεώσεις, πάντα με μηδενικό επιτόκιο. Διευκρινίζεται ότι μιλάμε για αναστολή, επουδενί για διαγραφή.
Η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής: Από τα 200.000 αγροτικά τιμολόγια το 30% είναι σε καθυστέρηση, δηλαδή περίπου 60.000 αγρότες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν ούτε το ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιούσαν ή χρησιμοποιούν.
Στη φαρέτρα του υπουργείου για ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των αγροτών μπαίνουν και τα φωτοβολταϊκά, μέτρο που προφανώς αφορά στοχευμένες κατηγορίες οι οποίες έχουν την οικονομική δυνατότητα ή βρίσκονται ήδη στο παιχνίδι, έχοντας τέτοια έργα σε λειτουργία. Το μέτρο θα προβλέπει τον συμψηφισμό σημαντικού ποσοστού της κατανάλωσης των αγροτών με την παραγωγή φωτοβολταϊκών με μπαταρίες. Και για να συμβεί αυτό, πρώτα θα ομαδοποιηθούν ανά Περιφέρεια οι αγροτικές παροχές των δικαιούχων και θα αναλυθεί το προφίλ κατανάλωσής τους, ώστε να διαστασιολογηθεί και το απαιτούμενο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών.
Τα σενάρια είναι είτε να ενταχθούν συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών στο πρόγραμμα «Απόλλων», το οποίο έχει ήδη ανακοινωθεί και βρίσκεται σε φάση σχεδίασης, είτε να δημιουργηθεί ένα «Απόλλων για αγρότες», το οποίο να ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία.
Τι είναι το πρόγραμμα «Απόλλων» που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Νοέμβριο;
Είναι το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Ενεργειακού Συμψηφισμού στη χώρα. Έχει προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ και στόχο να επιδοτεί κατά 100% Δήμους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρίες. Τώρα θα μπουν σε αυτό και αγρότες αναλόγως με τα κριτήρια που θα ανακοινωθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, οι οποίοι θα γίνουν ανά Περιφέρεια, για ώριμα ηλιακά πάρκα, τα οποία θα κλειδώσουν 20ετή ταρίφα. Το σκεπτικό του συμψηφισμού της κατανάλωσης με την παραγωγή από φωτοβολταϊκά, αποσκοπεί στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους αγρότες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.
Στόχος του προγράμματος είναι μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, να καλυφθεί το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και το 50% της κατανάλωσης των Δήμων, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.
Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τους ωφελούμενους μετά τον συμψηφισμό υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να μειωθεί ετησίως κατά 150 εκατ. ευρώ, ενώ με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας η μείωση μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Μακροχρόνια λύση πάντως για το αγροτικό ρεύμα είναι περισσότεροι αγρότες να στραφούν στην αυτοκατανάλωση. Ανοιχτό είναι ακόμα επιδοτούμενο πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και στα χωράφια.