Το Αγροτικό, μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης

Το Αγροτικό, μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης

Της Ξανθής Γούναρη

Όσο και αν θέλει η κυβέρνηση να «χαθούν» κάτω από το χαλί τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου που αφορούν στη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος, το 2016 θα είναι καθοριστικό για τον αγροτικό κόσμο, καθώς μία σειρά επίπονα μέτρα θα επιδεινώσουν την ήδη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει ο πρωτογενής τομέας.

Ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για νέα μετάθεση της φορολόγησης των αγροτών για μετά το Πάσχα, σημειωτέον έχει ήδη μετατεθεί από το φθινόπωρο για τις αρχές του εφετινού χρόνου, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, ο επερχόμενος τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ και η αύξηση του κόστους παραγωγής, που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο, δεν πρόκειται να εξαφανιστούν ως διά μαγείας.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού, υποστηρίζει πως θα επιμείνει στην ανάγκη υιοθέτησης εναλλακτικών μέτρων με στόχο να αμβλυνθούν τα προαπαιτούμενα που αφορούν στη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος, ενώ τονίζεται ότι έχει προετοιμαστεί και σχέδιο για τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του αγροτικού τομέα, που το επόμενο διάστημα θα πάρει μια ολοκληρωμένη μορφή.

Παράλληλα, και προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ των εκπροσώπων του κυβερνητικού στρατοπέδου, εξαγγέλλεται η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων με μόχλευση πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και αξιοποίηση σχολάζουσας δημόσιας αγροτικής περιουσίας ως εγγύηση για την άντληση ρευστότητας.

Καθώς φαίνεται πάντως από τις αντιδράσεις των αγροτών που ήδη έχουν ανακοινώσει δυναμικές κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο.

Σαρωτικές αλλαγές στη φορολόγηση και στο ασφαλιστικό των αγροτών

Το τρίτο μνημόνιο επιτάσσει την αύξηση των φορολογικών συντελεστών από το 13% στο 20% και από το 2017 στο 26%. Κάτι που σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση για χιλιάδες αγρότες.

Επιπλέον προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27% στο 55%, κάτι που επίσης θα σημάνει υψηλότερη επιβάρυνση. Ωστόσο το σημείο αυτό δεν είναι και τελείως ξεκάθαρο και ενδεχομένως η προκαταβολή φόρου να ανέλθει στο 100% από το 2017 και μετά.

Επιπλέον καταργείται η επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο, ενώ πιθανότατα οι επιδοτήσεις θα ενσωματωθούν μέσα στο εισόδημα ενός αγρότη.

Τέλος έχει «κλειδώσει» ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες και μέσα στην επόμενη 4ετία θα εκτοξευτούν από το 7% στο 20%.

Στο πλαίσιο της ενοποίησης όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης, χωρίς καμία εξαίρεση, ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων ουσιαστικά θα καταργηθεί ως αυτόνομο ταμείο ασφάλισης και το σύνολο των 1.300.000 συνταξιούχων και ασφαλισμένων αγροτών θα ενταχθεί στον ενιαίο ασφαλιστικό φορέα που θα είναι ίδιος για όλους, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους.

Αυτό σημαίνει επώδυνες αλλαγές για τον αγροτικό κόσμο, μιας και οι μνημονιακές δεσμεύσεις επιβάλλουν αντιστοίχιση των εισφορών με αυτές που καταβάλλονται προς το ΙΚΑ και ταυτόχρονα κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης, που φθάνει περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Η προσαρμογή στο νέο μοντέλο θα γίνει σταδιακά αρχής γενομένης από το 2016, με τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι αγρότες να αυξάνονται από 7% στο 10% και θα συνεχιστεί την επόμενη 3ετία έως το 2019 με αύξηση 3,3% κατ' έτος, ενώ ο υπολογισμός θα γίνει επί του πραγματικού εισοδήματος.