Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Ένα μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο σύστημα πάγιων ρυθμίσεων, που θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο να περιορισθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου ακόμα και αυτοί που δημιούργησαν χρέη στην εφορία το τρέχον έτος και δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Όπως ανέφεραν στους θεσμούς τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ένας από τους λόγους μεγέθυνσης των οφειλών τα τελευταία κρίσιμα χρόνια είναι η κακή ρύθμιση της εφορίας που ανάγκασε τους οφειλέτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις.
Ωστόσο, οι δόσεις αυτές όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη δεν επαρκούσαν ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους, τα δε νοικοκυριά να επιβιώσουν. Αποτέλεσμα των λανθασμένων πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας που οδήγησε επί της ουσίας σε δύο μεγάλες ρυθμίσεις ήταν η διόγκωση των οφειλών τα οποία φθάνουν πλέον στο αστρονομικό ποσό των 104,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχέδιο προβλέπει τον διαχωρισμό των οφειλών των φορολογούμενων σε τακτικές (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) και έκτακτες (φόρος κληρονομιάς).
Στις τακτικές οφειλές, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη χορήγηση υπό προϋποθέσεων ακόμα και διπλάσιου αριθμού δόσεων για την εξόφλησή τους. Δηλαδή οι 12 μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να γίνουν 24 ή και περισσότερες υπό προϋποθέσεις. Στις έκτακτες οφειλές, ο αριθμός των δόσεων που θα κερδίζουν οι οφειλέτες θα μπορεί να φθάνει και τις 36. Ενδεχομένως για μεγάλες οφειλές να διευρύνεται ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δόσεων που θα χορηγούνται στους οφειλέτες. Για παράδειγμα, κάποιος που χρωστάει στην εφορία το ποσό των 10.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα 833 ευρώ, ενώ με 24 δόσεις θα πληρώνει 416,5 ευρώ το μήνα, γεγονός που θα τον διευκολύνει σημαντικά. Με τα σημερινά δεδομένα πάντως, ήδη πολλοί που μπαίνουν σε ρύθμιση των 12 δόσεων, την χάνουν και μπαίνουν ξανά και ξανά σε νέα ρύθμιση, με αποτέλεσμα το ποσό της οφειλής να αυξάνεται εξαιτίας των προσαυξήσεων.
Όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο πρώτο πεντάμηνο στα 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,9 δισ. αφορούν φόρους. Αυτά τα ποσά δεν μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων ενώ πολλοί αδυνατούν να ξεπληρώσουν το χρέος τους σε 12 δόσεις.
Πόσα χρωστούν
• Το 52,4% των οφειλετών χρωστάει ποσά έως 500 ευρώ.
• Από 500 έως 10.000 ευρώ χρωστούν 1.504.851 οφειλέτες, οι οποίοι μειώθηκαν κατά 19.961 συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2018.
• Από 10.000 έως 100.000 ευρώ οφείλουν 254.970 φορολογούμενοι, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατά 9.144 στο πρώτο τρίμηνο του 2019.