Είχαν πολλά χρόνια να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, αλλά, πλέον καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο χώρο στην οικονομική ειδησεογραφία. Πρόκειται τόσο για τις επενδυτικές εταιρίες ακινήτων όσο και για τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες, όπως αναφέρει και η πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, διαθέτουν σημαντικά επενδυτικά σχέδια τα οποία εκτείνονται στην επόμενη διετία. Αποθήκες, ξενοδοχεία, γραφεία και καταστήματα είναι οι επενδυτικοί στόχοι των εν λόγω εταιριών. Προαπαιτούμενο όμως, των επενδύσεων είναι η άντληση ρευστότητας και συντομότερη οδός δεν υπάρχει από την έκδοση ομολογιακών δανείων, σε μία συγκυρία ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς το χρήμα είναι φθηνό.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Prodea, με την αγορά να αναφέρει ότι το αργότερο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει οριστικοποιηθεί η διαδικασία για την έκδοση ομολόγου 250-300 εκατ. ευρώ. Η έκδοση της Prodea, εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες, θα απευθύνεται στο ελληνικό επενδυτικό κοινό και μέσω αυτής θα χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΕΕΑΠ, ύψους 400 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2023. Η Prodea έχει χαρτοφυλάκιο 2 δισ. ευρώ και όπως έχει αναφέρει, πρόσφατα, ο επικεφαλής της Άρης Καρυτινός, έχουν υπογραφεί συμφωνίες για το 50% του σχεδιαζόμενου επενδυτικού προγράμματος στην “καρδιά” του οποίου βρίσκονται οι χώροι logistics και τα κτίρια γραφείων. Ενδεικτικά, στους αποθηκευτικούς χώρους, η Prodea σχεδιάζει, έως το τέλος του 2021, νέες αναπτύξεις 75 χιλ. τ.μ. μέσω επενδύσεων της τάξεως των 50 εκατ. Ευρώ.
Ύστερα από την απόκτηση του ελέγχου της Premia από τη Sterner Stenhus του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη, η συγκεκριμένη εταιρία κεντρίζει με αυξητική πορεία το ενδιαφέρον της αγοράς, δεδομένου ότι η διοίκησή της εξετάζει και τη μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ. Σε πρώτη όμως, φάση θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως 75 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να εγκριθεί το Ενημερωτικό Δελτίο. Η αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας τοποθετείται σε 170 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας 16 ακίνητα ύψους 129 εκατ. ευρώ που συνδέονται με έσοδα από ενοίκια 9,3 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν σε μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 181 χιλ. τ.μ.
Στόχος της Premia είναι η δημιουργία χαρτοφυλακίου 300 εκατ. ευρώ σε περίπου δύο χρόνια, ενώ σε ορίζοντα μίας πενταετίας θέτει τον “πήχη” στα 500 εκατ. ευρώ. Ο στόχος δεν είναι ακατόρθωτος: κάτι αντίστοιχο πέτυχε με σουηδική εταιρεία συμφερόντων του ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ελέγχει, μέσω της σουηδικής Sterner Stenhus, το 74,65% της Premia. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο κ. Γεωργιάδης ίδρυσε την εταιρεία ακινήτων «Stenhus Fastigheter i Norden», η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο οκτώ ακινήτων αξίας 137 εκατ. ευρώ, μέγεθος που έχει αυξηθεί, σήμερα, σε 620 εκατ. ευρώ, όπως έχει σημειώσει, στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Γεωργιάδης.
Η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα της και στις κινήσεις της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, που ανήκει στον όμιλο Φουρλή, διαθέτοντας χαρτοφυλάκιο αξίας 185 εκατ. ευρώ. Αποτελείται από τέσσερα ακίνητα retail που φιλοξενούν καταστήματα ΙΚΕΑ σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Κύπρο και Σόφια, εμπορικό κέντρο στον Ρέντη και κέντρο αποθήκευσης και διανομής στο Σχηματάρι και τα Οινόφυτα. Η εταιρεία, πριν από λίγες ημέρες, “κλείδωσε” τη θέση της στο Ελληνικό με την απόκτηση έκτασης όπου θα δημιουργηθεί Retail Park, αποτελώντας επένδυση 55 εκατ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο της Noval, ύψους 365 εκατ. ευρώ, υποστηρίζει το growth story της θυγατρικής ακινήτων του ομίλου Viohalco. Η εταιρεία επιδιώκει να μπει στην αγορά των εγκαταστάσεων κέντρων δεδομένων (data center) που είναι πολλά υποσχόμενη, επιδιώκοντας τη μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων του ομίλου όχι μόνο σε κέντρα logistics, ξενοδοχειακά συγκροτήματα με κατοικίες, αλλά και σε data centers.