Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ δεν μπορούν να αυξήσουν υπερβολικά τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής βραχυπρόθεσμα για να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη πτώση της ρωσικής προσφοράς πετρελαίου όταν το εμπάργκο της ΕΕ τεθεί σε ισχύ αργότερα φέτος, σύμφωνα με στελέχη της αμερικανικής πετρελαιαγοράς.
Ολα αυτά εν μέσω φόβων ότι μια βουτιά στις ρωσικές εξαγωγές θα οδηγήσει τις τιμές του αργού να εκτοξευθούν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
«Η παραγωγή μας είναι αυτή που είναι», δήλωσε στους Financial Times ο Γουίλ Βαν Λοχ, επικεφαλής του ομίλου Quantum Energy Partners, που επενδύει σε περιουσιακά στοιχεία αχιστόλιθου.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα διάσωσης για την Ευρώπη από τους παραγωγούς των ΗΠΑ, «Όχι από την πλευρά του πετρελαίου, όχι από την πλευρά του φυσικού αερίου», πρόσθεσε ο Βαν Λοχ.
Ο ΟΠΕΚ έχει προειδοποιήσει ότι δεν μπορεί να αυξήσει την παραγωγή αργού, ενώ οι εταιρείες πετρελαίου έχουν υποεπενδύσει στη μελλοντική παραγωγή και ο αριθμός των γεωτρήσεων στις ΗΠΑ έχει αρχίσει να μειώνεται ξανά, σύμφωνα με τον ενεργειακό στρατηγικό στρατηγικό της JPMorgan, Christyan Malek.
Αυτό δημιουργεί προβλήματα για μελλοντικές προμήθειες. Ερωτηθείς από τους FT αν βλέπει πιθανότητες μεγάλης αύξησης της παραγωγής από τους παραγωγούς σχιστόλιθου των ΗΠΑ, ένα ηγετικό στέλεχος του κλάδου ήταν κατηγορηματικό. «Όχι, δεν το βλέπω να έρχεται», είπε ο Σκοτ Σέφιλντ, CEO της παραγωγού σχιστόλιθου Pioneer Natural Resources.
Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν είπε επίσης ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν μόλις ξεκινήσει η απαγόρευση της Ευρώπης στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στα τέλη του έτους.
Όλα αυτά ενώ ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν φέτος κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax.
Τον περασμένο χρόνο η Ρωσία είχε εξάγει συνολικά στην ΕΕ περίπου 150 bcm.
Νωρίτερα σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου σε χώρες μη μέλη της CIS (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών) μειώθηκαν κατά 38,8% φθάνοντας τα 84,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) στο διάστημα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 15 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.