Οι εταιρείες με έδρα στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αναγκαστούν να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή βασικών προϊόντων και να αποθηκεύουν αγαθά σύμφωνα με τα προσχέδια κανόνων της ΕΕ που ανακοινώθηκαν σήμερα που αποσκοπούν στο να δώσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσίες έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση κρίσεων εφοδιασμού.
Το προτεινόμενο Εργαλείο Έκτακτης Ανάγκης Ενιαίας Αγοράς έρχεται ως απάντηση στις συμφορήσεις εφοδιασμού που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και απηχεί παρόμοια μέτρα που υιοθετήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.
For 30 years, the Single Market has helped keep 🇪🇺 strong and united.
— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) September 19, 2022
Through the new #SingleMarket Emergency Instrument, we're better prepared for disruptions that could affect the EU economy.
This follows a commitment made by President @vonderleyen in her 2021 #SOTEU speech. pic.twitter.com/zGuf6d6rT0
Η πρόταση αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρές αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις και ορισμένες χώρες της ΕΕ, που ανησυχούν ότι αυτό ισοδυναμεί με υπέρβαση δικαιοδοσίας από την εκτελεστική Επιτροπή της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους κανόνες του προσχεδίου η Κομισιόν εξουσιοδοτείται να διατάξει τα κράτη της ΕΕ να αναδιοργανώσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού και να αυξήσουν τις προμήθειες αγαθών που βρίσκονται σε έλλειψη το συντομότερο δυνατό, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης ή του επαναπροσδιορισμού των υφιστάμενων παραγωγικών ικανοτήτων ή της δημιουργίας νέων και της διάθεσης στην αγορά αγαθών σε έλλειψη.
Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αναγκαστούν να δώσουν προτεραιότητα στην παραγωγή ορισμένων κρίσιμων αγαθών.
Οι επικριτές λένε ότι οι κανόνες παραπέμπουν σε κρατικό καπιταλισμό κινεζικού τύπου και μπορεί να παραβιάζουν τις συμβατικές υποχρεώσεις των εταιρειών και να αποκαλύπτουν εταιρικά μυστικά.
Οι επιχειρήσεις που παρέχουν λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 300.000 ευρώ , ενώ εκείνες που δεν συμμορφώνονται με μια εντολή για την ιεράρχηση βασικών προϊόντων ενδέχεται να πληγούν με ημερήσιες χρηματικές ποινές ύψους 1,5% του μέσου ημερήσιου τζίρου.
Πηγή: Reuters