Του Γιώργου Φιντικάκη
Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η αναβάθμιση από την S&P της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ στο Β- από CCC+ με σταθερές προοπτικές, δίχως ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι τα δύσκολα για την επιχείρηση αποτελούν παρελθόν.
Στην έκθεσή της η S&P επισημαίνει πως η ικανότητα της Ελλάδας να στηρίξει τη ΔΕΗ έχει αυξηθεί, μετά και την πρόσφατη αναβάθμιση από την ίδια της ελληνικής οικονομίας.
Επιβραβεύει δηλαδή την προσπάθεια μετασχηματισμού της επιχείρησης, και τα πρόσφατα μέτρα, όπως οι αυξήσεις στα τιμολόγια που αντιστρέφουν την αρνητική τάση των τελευταίων 18 μηνών, ωστόσο κάνει σαφές ότι η αναβάθμιση της ΔΕΗ σχετίζεται ευθέως με την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Επισημαίνει δηλαδή, ότι εφόσον χρειαστεί, η Ελλάδα μπορεί να παρέχει έγκαιρη και επαρκή υποστήριξη στη ΔΕΗ σε περίπτωση οικονομικής της δυσπραγίας, δείγμα ότι η επιχείρηση έχει ακόμη μπροστά της μακρύ και ανηφορικό δρόμο. Διαφορετικά δεν θα γινόταν ειδική μνεία στις αυξημένες πλέον δυνατότητες που έχει το Δημόσιο για να της παράσχει τυχόν στήριξη, λόγω της ισχυρότερης οικονομικής του κατάστασης και της ραγδαίας μείωσης του κόστους δανεισμού. Στο κατά πόσο αυτό το σενάριο είναι πιθανό, να χρειαστεί δηλαδή η ΔΕΗ να λάβει μια επαρκή έκτακτη υποστήριξη από την κυβέρνηση, η S&P σημειώνει ότι υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα, όχι πάντως υψηλή.
Στην έκθεση ο ξένος οίκος δεν κρύβει ότι η ΔΕΗ έχει μπροστά της ένα δύσκολο ακόμη δρόμο, προσθέτοντας ότι η κύρια πρόκληση είναι να μετασχηματιστεί σε μια επιχείρηση που δεν θα εξαρτάται πλέον από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς θα έχει μετατοπιστεί προς την πράσινη ενέργεια. Εάν η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση εφαρμόσει την πρότασή της για πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2028, αυτό, δηλαδή η στροφή στις ΑΠΕ, θα μπορούσε να συμβεί πιο γρήγορα, αναφέρει με νόημα ο οίκος.
Στο δια ταύτα, η S&P αναμένει ότι τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη της ΔΕΗ θα αυξηθούν φέτος σε περίπου 485 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 315 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ το προσαρμοσμένο καθαρό χρέος θα παραμείνει σχετικά σταθερό σε περίπου 4,4 δισ. ευρώ. Τούτο θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση τον λόγο “καθαρό χρέος προς λειτουργικά κέρδη”, δηλαδή τον βασικότερο δείκτη που κοιτάζουν παγκοσμίως οι επενδυτές, και συγκεκριμένα σε περίπου 9 φορές, έναντι 13,5 πέρυσι.
Στο ερώτημα, υπό ποιες προϋποθέσεις η S&P θα μπορούσε να αναβαθμίσει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της ΔΕΗ κατά μία βαθμίδα, η απάντηση είναι εφόσον συμβούν τα εξής :
- Εξελιχθεί με επιτυχία η διαδικασία μετασχηματισμού της επιχείρησης και εφόσον επιδείξει την ικανότητα απομόχλευσης του ισολογισμού της. Αυτό θα οδηγήσει τον οίκο να θεωρήσει τη θέση της ΔΕΗ ως βιώσιμη μακροπρόθεσμα.
- Αναβαθμίσει ο οίκος την αξιολόγηση της Ελλάδας σε "ΒΒ"
Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ εκφράζει την ικανοποίησή της για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης από τον οίκο Standard & Poor's κατά μία βαθμίδα από CCC+ σε Β- με σταθερές προοπτικές (outlook), κίνηση που έρχεται σε συνέχεια και της αναβάθμισης από τον ξένο οίκο, του αξιόχρεου της χώρας.
Στην έκθεσή της η S&P αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που έλαβαν κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ αναμένεται να αναστρέψουν την αρνητική πορεία των τελευταίων 18 μηνών και να βελτιώσουν σημαντικά τις αδύναμες οικονομικές επιδόσεις της περιόδου αυτής. Η βελτίωση αυτή συνέβαλε στην απόφαση αναβάθμισης από τον οίκο.
Συγκεκριμένα, η S&P επικαλείται για την αναβάθμιση :
- Τις τιμολογιακές αναπροσαρμογές από την 1η Σεπτεμβρίου 2019, οι οποίες, όπως τονίζεται, είναι ουδέτερες για τους καταναλωτές.
- Την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ από τον Οκτώβριο του 2019, υπογραμμίζοντας ότι ήταν ένα μέτρο που υποχρέωνε την ΔΕΗ να δημοπρατεί ενέργεια κάτω από την τιμή της αγοράς, δηλαδή επί ζημία.