(Φωτ.: Το ΥΠΕΝ δείχνει βούληση να «ξεπαγώσει» το asset της «Νότιας Καβάλας» και για το σκοπό αυτό έχει συστήσει Επιτροπή, απόφαση για τη σύσταση της οποίας έχει πάρει από τα τέλη του 2015 ο υπουργός Περιββάλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, με αντικείμενο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης του, στο πλαίσιο του γενικότερου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. Ειδικότερα, η Επιτροπή θα εξετάσει τις γενικότερες οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους, σε συνδυασμό με το εθνικό και κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο για το φυσικό αέριο και τους όρους ασφάλειας εφοδιασμού στην περιοχή.)
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Ένα «παγωμένο» περιουσιακό στοιχείο (asset) του Δημοσίου έρχεται στην επικαιρότητα, με την πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να το αξιοποιήσει και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να εκτιμά ότι εξακολουθεί να μην προκαλεί επενδυτικό ενδιαφέρον, λόγω του μεγάλου κόστους που συνεπάγεται. Πρόκειται για το κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» και τη μετατροπή του σε εγκατάσταση υπόγειας αποθήκευσης, μια κρίσιμη υποδομή που λείπει από τη χώρα μας και θα μπορούσε να λειτουργήσει, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη διασυνδετήριων αγωγών, ως «ασπίδα» για την ασφάλεια εφοδιασμού της.
Η σημασία παρόμοιων υποδομών αναδεικνύεται και στο πακέτο που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη, με έναν από τους πυλώνες του να είναι η στρατηγική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και την αποθήκευση φυσικού αερίου. Όπως, μάλιστα, επισημαίνει η Κομισιόν, μεγάλες αποθήκες φυσικού αερίου διαθέτουν η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ, αντίθετα, η Ανατολική και η Νοτιοανατολική Ευρώπη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μικρότερες αποθήκες, ώστε να διασφαλίσουν τη σταθερή προμήθεια φυσικού αερίου.
Συστήθηκε η Επιτροπή από το ΥΠΕΝ που θα εξετάσει τις δυνατότητες αξιοποίησης του κοιτάσματος
Τώρα το ΥΠΕΝ δείχνει βούληση να «ξεπαγώσει» το asset της «Νότιας Καβάλας» και για το σκοπό αυτό έχει συστήσει Επιτροπή, με αντικείμενο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης του, στο πλαίσιο του γενικότερου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας. Ειδικότερα, η Επιτροπή θα εξετάσει τις γενικότερες οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους, σε συνδυασμό με το εθνικό και κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο για το φυσικό αέριο και τους όρους ασφάλειας εφοδιασμού στην περιοχή. Η 7μελής Επιτροπή έχει πρόεδρο το Γενικό Γραμματέα Ενέργειας του ΥΠΕΝ Μιχάλη Βερροιόπουλο και μέλη του, ανώτατα στελέχη του υπουργείου και εκπροσώπους, του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Στην Επιτροπή δεν συμμετέχει εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχει περιέλθει το συγκεκριμένο asset, ούτε της διαχειρίστριας εταιρείας του κοιτάσματος, της Energean Oil & Gas. Πηγές του ΥΠΕΝ που μίλησαν στο liberal.gr ανέφεραν ότι ο ρόλος της Επιτροπής είναι καθαρά γνωμοδοτικός και το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει είναι θέμα πολιτικής βούλησης πώς θα αξιοποιηθεί, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ.
Η απόφαση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη για τη σύσταση της Επιτροπής υπογράφηκε στα τέλη του 2015, με προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου της σε ένα τετράμηνο, ήτοι, στα τέλη του Απριλίου. Έως σήμερα έχει συνεδριάσει μία φορά, συγκεντρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το έργο της. Ανάμεσα σε αυτά που θα διερευνηθούν είναι όχι μόνον το αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και ο αριθμός των ανάλογων υποδομών που υπάρχουν ή σχεδιάζονται σε γειτονικά κράτη και κατά πόσο ενδεχομένως μπορεί να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά με την προοπτική κατασκευής της εθνικής υποδομής.
Ενδιαφέρον
Επενδυτικό ενδιαφέρον για τη μετατροπή του κοιτάσματος της «Νότιας Καβάλας» σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου έχει εκδηλώσει από το 2011 η Energean Oil & Gas. Μάλιστα, είχε κάνει και μια σχετική μελέτη σκοπιμότητας του έργου, με προϋπολογισμό κατασκευής, τότε, 350 εκατ. ευρώ, η οποία κατατέθηκε και στη ΡΑΕ. Ανάλογες μελέτες έχουν κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΠΑ. Η Energean παραμένει διαχειριστής του κοιτάσματος, το οποίο βαίνει προς εξάντληση και πρόσφατα έχει εξασφαλίσει παράταση του δικαιώματος αυτού ως το Νοέμβριο του 2017, με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη χρόνο.
Μπορεί να γίνει διαγωνισμός οποτεδήποτε
Ανεξάρτητα από το ποιος έχει τη διαχείριση του κοιτάσματος, εκτιμάται ότι μπορεί να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την αξιοποίηση του οποτεδήποτε. Άποψη της Energean είναι ότι χρειάζεται να μετατραπεί η άδεια εκμετάλλευσης σε άδεια αποθήκευσης, με την εταιρεία να προτίθεται να αναλάβει το κόστος μετατροπής της σε υπόγεια αποθήκη, με αντάλλαγμα την είσπραξη τελών διαχείρισης της αποθήκης. Το Δημόσιο, από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την πρόταση, θα μπορούσε να προβεί σε συμφωνία για τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα αποθηκεύονταν, να δεσμεύσει τη χωρητικότητα που θέλει και την υπόλοιπη να τη διαθέτει προς πώληση.
Το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, εντοπίζει νομικά προβλήματα στην πρόταση της Energean, και ειδικά σε ο,τι έχει να κάνει με την αλλαγή της άδειας, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείει την εξέταση της. Κι αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα διερευνηθούν.
Απαισιόδοξο το ΤΑΙΠΕΔ
Ανεξάρτητα, πάντως, από τη βούληση του ΥΠΕΝ, το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται απαισιόδοξο για τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος ως υπόγεια αποθήκη. Πηγές του Ταμείου που μίλησαν με το liberal.gr, ανέφεραν ότι «το συζητάμε μεν, αλλά δεν υπάρχει από πουθενά επενδυτικό ενδιαφέρον». Ο λόγος που επικαλούνται είναι το μεγάλο κόστος της επένδυσης, σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση φυσικού αερίου στη χώρα μας. Για τον λόγο αυτό θεωρούν ότι παραμένει «παγωμένο project».