Η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης αναμένεται να συνεχιστεί, σε γενικές γραμμές, με βάση τις εκτιμήσεις του Σεπτεμβρίου το 2016, όπως επισημαίνει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αναμενόμενη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η αντοχή της εσωτερικής ζήτησης της ευρωζώνης, που υποστηρίζονται από την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής, η πρόοδος που σημειώθηκε στην απομόχλευση σε όλους τους τομείς και η συνεχής βελτίωση στην αγορά εργασίας, προβλέπεται να διατηρήσουν την ανάκαμψη. Σε ετήσια βάση, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% το 2016 και το 2017, και κατά 1,6% το 2018 και το 2019.
Ο πληθωρισμός βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά από 0,2% το 2016 σε 1,3% το 2017, 1,5% το 2018 και 1,7% το 2019, ενισχυμένος ιδιαίτερα στο άμεσο διάστημα από την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου. Επιπλέον, καθώς η χαλάρωση της αγοράς εργασίας σταδιακά υποχωρεί, οι αυξήσεις των μισθών και μονάδα αύξησης του κόστους εργασίας θα πρέπει επίσης να ενισχύσουν τον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ στο χρονικό ορίζοντα προβολής που εξετάζει η ΕΚΤ.
Πραγματικό ΑΕΠ
Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το τρίτο τρίμηνο του 2016, λαμβάνοντας ώθηση από την εσωτερική ζήτηση της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου συνέβαλαν θετικά στην αγοραστική δραστηριότητα, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν λιγότερο από τις εισαγωγές συμβάλλοντας στις καθαρές συναλλαγές. Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας εξακολούθησαν να βελτιώνονται τους τελευταίους μήνες, με την αύξηση της απασχόλησης και τη νανεργία να υποχωρεί περισσότερο από το αναμενόμενο. Η εμπιστοσύνη συνέχισε να βελτιώνεται σε όλους τους τομείς και τις χώρες, γεγονός που υποδηλώνει ανθεκτική ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον.
Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής της ΕΚΤ, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% το 2016 και το 2017 και κατά 1,6% το 2018 και το 2019. Η ισχυρή εσωτερική ζήτηση ζήτηση αναμένεται να παραμείνει ο στυλοβάτης της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, ενισχυμένη από την ίδια διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Οι εξαγωγές αναμένεται να αποκτήσουν σταδιακά ορμή λόγω της αναμενόμενης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, βελτιώνοντας την καθαρή συμβολή του εμπορικού ισοζυγίου στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.
Πληθωρισμός
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, ο πληθωρισμός ΕνΔΤΚ προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά από 0,2% το 2016 σε 1,3% το 2017 και ελφρώς περαιτέρω στο 1,5% το 2018 και 1,7% το 2019. Οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να συμβάλλουν περίπου στα 4/5 της αύξησης του πληθωρισμού βάσει του ΕνΔΤΚ μεταξύ 2016 και 2017. Η εξασθένιση της ισχυρής επίδρασης από τις προηγούμενες πτώσεις των τιμών του πετρελαίου, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το γενικό πληθωρισμό το 2017, ιδίως στην αρχή του έτους. Στη συνέχεια, η ευθυγράμμιση της καμπύλης προθεσμιακών τιμών του πετρελαίου συνεπάγεται μια ήπια μείωση του πληθωρισμού αυτής της συνιστώσας του ΕνΔΤΚ για το υπόλοιπο του 2017 και σε γενικές γραμμές επίπεδη εξελίξεις στη συνέχεια.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων, αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής ενόψει των αυξανόμενων πιέσεων από το εσωτερικό κόστος, ενώ η αναμενόμενη ανάκαμψη των τιμών των εισαγωγών είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για την προβλεπόμενη ενίσχυση του πληθωρισμού στο άμεσο μέλλον.
Δημοσιονομικό Outlook
Η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να είναι επεκτατική το 2016 και σε γενικές γραμμές ουδέτερη το 2017-19. Κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα προβολής, οι γενικοί δείκτες του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης προβλέπεται να βρεθούν σε πτωτική πορεία. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο, οι δημοσιονομικές προοπτικές παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες όσον αφορά το λόγο του ελλείμματος, ενώ ο δείκτης χρέους έχει αναθεωρηθεί μέχρι το 2017-18.