Του Χρήστου Ν. Κώνστα
Βροχή ρυθμίσεων, νομοσχεδίων, υπουργικών και διοικητικών αποφάσεων αλλά και δεκάδες συναντήσεις υψηλού επιπέδου ξεκινά από σήμερα με επίκεντρο την πλατεία Συντάγματος.
Ο πρωθυπουργός θέλει να πείσει τους ομολόγους του ότι η Ελλάδα δεν ζητά ρυθμίσεις και χάρες αλλά παράγει επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από ένα πρωτοφανές κύμα μεταρρυθμίσεων.
Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη συντάξει και προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή, το πρώτο αναπτυξιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ.
Σε αντίθεση με τους αναπτυξιακούς νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων, το υπό κατάθεση νομοσχέδιο προσπαθεί να επιλύσει πρακτικά προβλήματα της επιχειρηματικής καθημερινότητας πρώτα και κατόπιν να φέρει την δρομολογημένη ήδη μείωση της φορολογίας ως επιστέγασμα.
Πρώτη προτεραιότητα είναι η απλοποίηση και η αισθητή επιτάχυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων κυρίως αφαιρώντας διοικητικές διαδικασίες τις οποίες θα αναλάβει να υλοποιεί το Κράτος αντί να ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες.
Οι επενδυτικές προτάσεις θα αξιολογούνται ταχύτερα αφού αντί για τις δημόσιες υπηρεσίες την αξιολόγηση θα κάνουν οι τράπεζες και οι εξειδικευμένες εταιρείες (outsourcing).
Μέσα στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν ρυθμίσεις για μια «δεύτερη ευκαιρία» σε επιχειρήσεις που πτωχεύουν. Η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα αποτελεί εκκρεμότητα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Την είχαν υποσχεθεί στους δανειστές μαζί με τον νόμο για την προσωρινή προστασία της πρώτης κατοικίας που διαδέχθηκε τον Νόμο Κατσέλη αλλά ουδεμία προετοιμασία ή επεξεργασία είχε γίνει μετά τον Μάρτιο.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους «θεσμούς» στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έρθει το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο. Δεδομένη θεωρείται η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 24% για τα έσοδα του 2019. Τα έσοδα του 2020 θα φορολογούνται με συντελεστή ακόμη πιο χαμηλό στο 20%. Ειδικά για τον Τουρισμό θα νομοθετηθεί μείωση του ΦΠΑ στον μεσαίο συντελεστή για όλες τις δραστηριότητες του κλάδου.
Σημαντικές θα είναι οι πρωτοβουλίες για να ζωντανέψει η ημιθανής αγορά των ακινήτων. Εκτός από την ήδη εφαρμοζόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ, θα νομοθετηθεί η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα ενός σημαντικού μέρους των δαπανών αναβάθμισης κτηρίων όπως και η αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ και του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα.
Όλα αυτά μαζί με την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων και την δημιουργία ευνοϊκότερου πλαισίου προσέλκυσης ξένων επενδύσεων έχουν στόχο να αλλάξουν το θεματολόγιο στις επίσημες επαφές του Πρωθυπουργού.
Στο εξής η Ελλάδα δεν θα ζητά «διευκολύνσεις» από τους εταίρους και δανειστές της. Θα προτείνει λύσεις αμοιβαία επωφελείς με πρώτο στόχο να σταματήσει επιτέλους η δαιμονοποίηση του «κέρδους» στην Ελληνική οικονομία.