Σε αναστολή διαπραγμάτευσης τέθηκε η μετοχή Attica Bank λίγα λεπτά μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στις 10:37, αφότου υποχωρούσε κατά 14,69%, στον απόηχο των ζημιών 311,4 εκατ. ευρώ που εμφάνισε το 2020 και οι οποίες οδηγούν σε κρατικοποίηση της τράπεζας μέσω ΤΧΣ προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί με τη συμμετοχή νέου στρατηγικού επενδυτή και αύξηση κεφαλαίου.
Ειδικότερα, με την εν λόγω εξέλιξη ο αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται σε μετοχικό κεφάλαιο υπέρ του Δημοσίου καθώς η τράπεζα δεν θα προχωρήσει σε διάσπαση (hive down).
Οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζα (ο ΕΦΚΑ κατέχει το 32,34% της Attica bank και το ΤΜΕΔΕ το 46,32%) θα υποστούν σημαντική απίσχανση αν ληφθεί υπόψιν ότι το υφιστάμενο κεφάλαιο της Τράπεζας ανέρχεται σε περίπου 450 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω αποτελούν το πρώτο αναγκαίο βήμα προκειμένου στη συνέχεια η Τράπεζα Αττικής, να ιδιωτικοποιηθεί με τη συμμετοχή νέου στρατηγικού επενδυτή και με διαδικασίες ανάλογες που ακολουθήθηκαν στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.
Αναγκαία προϋπόθεση για να προχωρήσει το παραπάνω σχέδιο είναι η διευθέτηση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα πέρυσι η τράπεζα να εγγράψει πολύ μεγάλες προβλέψεις ύψους 282 εκατ. ευρώ, παρά τη μεγάλη τιτλοποίηση που είχε ολοκληρώσει το 2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τη μετατροπή του DTC (αναβαλλόμενος φόρος) σε μετοχές υπέρ του Δημοσίου, η Κυβέρνηση επιθυμεί η Τράπεζα να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατό εκ νέου στον ιδιωτικό τομέα με παράλληλη ενίσχυση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Για την ώρα η λύση που προκρίνεται είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο όμως θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο dilution τους δύο βασικούς μετόχους της Τράπεζας Αττικής.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση που έχει ληφθεί είναι πως αμέσως μετά την κρατικοποίηση η τράπεζα θα ιδιωτικοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.