Αναζητούνται πρόσθετες περικοπές €700 εκατ. στο Ασφαλιστικό

Αναζητούνται πρόσθετες περικοπές €700 εκατ. στο Ασφαλιστικό

Σε αναζήτηση πρόσθετων περικοπών στο ασφαλιστικό ύψους 700 εκατ. ευρω για το 2016 (πέραν των μειώσεων που προβλέπονται από το νέο προϋπολογισμό) αναζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση για να παρουσιάσει εντός των προσεχών ημερών την πρότασή της για το νέο ασφαλιστικό.

Αν δεν εγκριθεί από τους δανειστές η πρόταση που θέτει η κυβέρνηση, για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τότε η μείωση των δαπανών των 700 εκατ. ευρώ  θα καλυφθεί από την περικοπή των κύριων συντάξεων κλιμακωτά 3%-20% μέσω του επαναϋπολογισμού τους.

Σημειώνεται ότι για το 2016 στο νέο κρατικό προϋπολογισμό εγγράφονται έσοδα, που προκαλούν εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη της τάξης του 1,112 δισ. ευρώ, σωρευτικά για τη διετία 2015-2016.

Το ποσό αυτό προκύπτει από:

- Αύξηση εισφοράς υγείας στις κύριες συντάξεις από 4% σε 6% (532,5 εκατ. ευρώ).

- Επιβολή εισφοράς υγείας 6% στις επικουρικές συντάξεις (178 εκατ. ευρώ)

- Επίδραση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στα εφάπαξ (77,9 εκατ. ευρώ).

- Εφαρμογή συντελεστή προσαρμογής στα εφάπαξ (86,9 εκατ. ευρώ).

- Σταδιακή αύξηση εισφορών ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (102 εκατ. ευρώ).

- Μείωση δικαιούχων παροχής ΕΚΑΣ, μέσω αναπροσαρμογής ετήσιων εισοδηματικών κριτηρίων (223 εκατ. ευρώ).

- Εναρμόνιση του ποσοστού εισφοράς υπέρ κλάδου σύνταξης, με αυτές του ΙΚΑ (-25,8 εκατ. ευρώ).

Οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πρότασης για το νέο ασφαλιστικό είναι η  διατήρηση του μοντέλου εθνική-ανταποδοτική σύνταξη, που θα διανέμεται μέσω ενός ταμείου-μαμούθ κύριας ασφάλισης, η παραμονή του ΕΤΕΑ ως υπερ-φορέα επικουρικής σύνταξης και η εφαρμογή ενιαίων κανόνων εισφορών και παροχών για όλους.

Στις επικουρικές προωθούνται κλιμακωτές περικοπές που θα διασώζουν συντάξεων έως 160-170 ευρώ . Η κατώτερη επικουρική σύνταξη θα ανέλθει στα 173 ευρώ –δηλαδή κοντά στη μέση επικουρική του ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ.

Επίσης μελετάται  αύξηση εισφορών κατά 1 μονάδα, η οποία θα επιμεριστεί σε εργοδότες και εργαζόμενους (0,5 + 0,5). Αυτό σημαίνει ότι θα ανέλθουν από 3 + 3% στο 3,5% για εργοδότες και 3,5% για εργαζόμενους οι εισφορές που θα αποδίδονται υπέρ της Επικουρικής Ασφάλισης.

Παράλληλα δημιουργείται Ενιαίος Φορέας Κύριας Ασφάλισης, στον οποίο θα ενταχθούν όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία κύριας ασφάλισης, με διαφορετικές διευθύνσεις για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τους ναυτικούς. Αυτό σημαίνει ότι θα επέλθει  εφαρμογή ενός ενιαίου κανονισμού παροχών - εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους.

Οι ανατροπές θα γίνουν τόσο μέσω της αύξησης των εισφορών για μεγάλες ομάδες ασφαλισμένων, κυρίως τους αγρότες, όσο και μέσω του ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Βάση θα είναι τα 384 ευρώ (60% του μέσου εισοδήματος), δηλαδή η «εθνική σύνταξη». Θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και πάνω σε αυτή θα «χτίζεται» το τελικό ποσό της παροχής, με την προσθήκη της «αναλογικής σύνταξη» που συνδέεται με τα έτη ασφάλισης και το μισθό ή το εισόδημα (στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων ή αγροτών). Οι συντελεστές αναπλήρωσης θα είναι ίδιοι για όλους.

Οι δανειστές ζητούν ποσοστό αναπλήρωσης όχι μεγαλύτερο από 48% - 55%, ενώ η ελληνική πλευρά επεξεργάζεται σενάρια με ποσοστά αναπλήρωσης ακόμη και 65%.

Τέλος προωθείται  ανακεφαλαιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων ώστε να καλυφθεί μέρος της απώλειας που φθάνει τα 40 δισ. ευρώ, μέσω της αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας αλλά και της δημιουργίας ενός ταμείου στο οποίο θα συγκεντρώνονται πόροι υπέρ του ασφαλιστικού. 

Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τους υπό κατάργηση κοινωνικούς πόρους που ενισχύουν ορισμένα ταμεία  σε ενιαίο πόρο υπέρ του συστήματος ενώ στη συνέχεια θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ποσοστό των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, τα κοιτάσματα ορυκτών και υδρογονανθράκων αλλά και από τον περιορισμό της ανασφάλιστης εργασίας που τον τελευταίο έτος έχει ενισχύσει τα έσοδα των ταμείων.