Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 7ετούς ελληνικού ομολόγου, με την Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές με σκοπό να αντλήσει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο που θα κυμαίνεται στα επίπεδα του 1,8-1,9%.
Αυτό που αναφέρουν ξένοι αναλυτές είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βγει ζητώντας περισσότερα από το 1,75 δισ. ευρώ της Κύπρου και λιγότερα από τα 5 δισ. ευρώ της Πορτογαλίας.
Η ελληνική κυβέρνηση εξουσιοδότησε τις Citi, Commerzbank, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale για την έκδοση 7ετους ομολόγου, λήξης Απριλίου 2027.
Οι έξι ανάδοχοι της μετά την εντολή που έλαβαν από τον ΟΔΔΗΧ έχουν ξεκινήσει ήδη τις επαφές με επενδυτές (ασφαλιστικά ταμεία, διαχειριστές κεφαλαίων, τράπεζες ξένα μη κερδοσκοπικά funds) που επιθυμούν να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες φαίνεται ότι υπάρχει ενδιαφέρον από «real money investors» και πολύ λιγότερο από « hedge funds»
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους περιμένει κυρίως τις αντιδράσεις των ξένων επενδυτών. Ιδιαίτερα θετικό θα ήταν το σενάριο η Ελλάδα να αντλήσει περισσότερα από 1 δισ. ευρώ από ξένους επενδυτές και τα υπόλοιπα να οδεύσουν στις ελληνικές τράπεζες. Πλέον βέβαια τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα κάτι που σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες ανά πάσα στιγμή μπορούν να τα βάλουν ενέχυρο αντλώντας ρευστό από την ΕΚΤ.