O πληθωρισμός και η ισχυρή ανάπτυξη είναι ο ιδανικός συνδυασμός για να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα. Και αυτό θα αποδειχθεί με τον πλέον σαφή τρόπο σήμερα το πρωί καθώς ο αρμόδιος για τον προϋπολογισμό αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης θα ανακοινώσει την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και κατά τον τελευταίο μήνα της φετινής χρονιάς.
Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, στέλνει σαφές μήνυμα ότι ο προϋπολογισμός είναι πολύ πιθανό να κλείσει για το 2021 με έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ακόμη και λίγο χαμηλότερα από το 7%. Ασφαλώς θα πρόκειται και πάλι για μια απόκλιση των δαπανών από τα έσοδα κατά περίπου 13 δις. ευρώ αλλά σε κάθε περίπτωση η αγορά θα έχει λάβει ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα, με την αφαίρεση των δαπανηρών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και έναν ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και κατά τη διάρκεια του 2022, θα μπορεί να περιορίσει δραστικά το έλλειμμα μέσα στο τρέχον έτος και να επιστρέψει στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 εμπλουτίζοντας τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς ακόμη και με νέες μειώσεις φορολογικών συντελεστών.
Ο Δεκέμβριος, «σημαδεύτηκε» από τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων 11 ετών. Αυτό αποτυπώνεται και στα έσοδα από την έμμεση φορολογία και ειδικά στον ΦΠΑ καθώς οι φόροι κατανάλωσης είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με τον όγκο και λιγότερο με την αξία. Παρά την αβεβαιότητα που προκάλεσε η μετάλλαξη όμικρον, ο όγκος της κατανάλωσης δεν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα ενώ και τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που παρακολουθεί επί καθημερινής βάσεως το οικονομικό επιτελείο, δείχνουν πολύ μεγάλη αύξηση σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020.
Εκτός από τα έσοδα από τον ΦΠΑ, ενισχυμένα αναμένεται να εμφανιστούν για τον Δεκέμβριο και τα έσοδα από τους φόρους των επιχειρήσεων αλλά και τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Εδώ παίζει ρόλο ο δεύτερος παράγοντας που συνδέεται με την ανάπτυξη: η μείωση της ανεργίας. Περισσότεροι απασχολούμενοι σημαίνει και μεγαλύτερη αύξηση εσόδων από την παρακράτηση φόρων.
Η αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων στα τέσσερα εκατομμύρια για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια είναι μια «κληρονομιά» όχι μόνο για τον προϋπολογισμό του 2021 αλλά και για τον φετινό. Η όποια δε υπέρβαση σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους, μπορεί να διευκολύνει το οικονομικό επιτελείο στο να εισηγηθεί κάποια πρόσθετα μέτρα στήριξης κατά τη διάρκεια του έτους.