Απάντηση M. Draghi στον Δ. Παπαδημούλη για την ποσοτική χαλάρωση

Απάντηση M. Draghi στον Δ. Παπαδημούλη για την ποσοτική χαλάρωση

Λίγες ώρες πριν το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Μario Draghi, με απάντησή του σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη αναφορικά με το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης και την Ελλάδα, προαναγγέλλει και νέες πρωτοβουλίες της ΕΚΤ πέραν την επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας στον Έλληνα Ευρωβουλευτή, τονίζει η ΕΚΤ παραμένει ανοιχτεί σε ανάληψη δράσης ''''χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της εντολής της'''', ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο και για το "πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων αποτελεί ένα ισχυρό και ευέλικτο μέσο, δεδομένου ότι μπορεί να προσαρμόζεται ως προς το μέγεθος, τη σύνθεση ή τη διάρκειά του ώστε να επιτυγχάνεται μια περισσότερο διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής".

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτηση ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτάει τον Μario Draghi αν "θα ήταν θετικός στην μεγαλύτερη αγορά ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε η τελευταία να χρηματοδοτήσει έργα και χώρες με μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο". Ταυτόχρονα, ζητούνται πληροφορίες από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ σχετικά με ενδεχόμενη "χαλάρωση των κριτηρίων αναφορικά με την επιλεξιμότητα των ομολόγων, ώστε να επωφεληθούν και χώρες, όπως η Ελλάδα, που παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης".

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, ανακοίνωσε πως λαμβάνοντας υπ όψη τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης στις οικονομίες με αναδυόμενες αγορές, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τον διευκολυντικό χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Εξειδικεύοντας την απάντηση Draghi, αναφορικά με την Ελλάδα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Constancio, με χθεσινές του δηλώσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τράπεζα να μπορέσει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα, πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας. γεγονός που θα αποτελέσει ένεση ρευστότητας για την Ελλάδα και παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης για την επόμενη περίοδο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: "Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τα πολύ δύσκολα είναι πλέον πίσω μας. Το 2016 μπορεί να αποδειχθεί η αφετηρία εξόδου από μια πολύχρονη και οδυνηρή κρίση."

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση:

Στις 3 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αξιολογήσει την πορεία του Προγράμματος Αγοράς Κρατικών Ομολόγων (Public Sector Purchase Programme) και να διαβουλευθεί για την ενδεχόμενη επέκτασή του.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης υιοθετήθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο, με στόχο την αντιμετωπιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις στις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, αφού από το 2013 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, παραμένει κάτω από το 1%, ενώ παρά μια άνοδο που παρουσιάστηκε στον πληθωρισμό από την αρχή του 2015, το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο πληθωρισμός έπεσε σε αρνητικά επίπεδα.

Ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:

1. Σκοπεύει να εισηγηθεί στο ΔΣ της ΕΚΤ την χρονική επέκταση του Προγράμματος, αλλά και διεύρυνση των κριτηρίων και των επιλέξιμων ομολόγων, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά ο αποπληθωρισμός;

2. Θα ήταν θετικός στην μεγαλύτερη αγορά ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε η τελευταία να χρηματοδοτήσει έργα και χώρες με μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο;

3. Πως θα έβλεπε, τη χαλάρωση των κριτηρίων αναφορικά με την επιλεξιμότητα των ομολόγων, ώστε να επωφεληθούν και χώρες, όπως η Ελλάδα, που παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και δεν συμμετέχει μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα;

Απάντηση:

Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

κύριε Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 11 Νοεμβρίου 2015.

Κατά την επόμενη συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα αξιολογήσει διεξοδικά την ένταση και την επιμονή των παραγόντων που επιβραδύνουν την επάνοδο του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2%, λαμβανομένων υπόψη των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις προοπτικές ανάπτυξης στις οικονομίες με αναδυόμενες αγορές καθώς και των πιθανών επιδράσεων στην οικονομία της ζώνης του ευρώ από τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις αγορές βασικών εμπορευμάτων. Βάσει των συμπερασμάτων που θα εξαγάγει, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανεξετάσει τον διευκολυντικό χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής. Την εν λόγω αξιολόγηση θα υποβοηθήσουν οι νέες προβολές των εμπειρογνωμόνων του Ευρωσυστήματος, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες μέχρι τότε, καθώς και το υλικό που έχουν ετοιμάσει εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ, κατόπιν διαβούλευσης με τις επιτροπές του Ευρωσυστήματος, σχετικά με τη μέχρι στιγμής τόνωση της οικονομίας από τα μέτρα νομισματικής πολιτικής και σχετικά με το εύρος των μέσων τα οποία είναι διαθέσιμα σε περίπτωση που κριθεί σκόπιμο να ενισχυθεί ο διευκολυντικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής. Εάν το Διοικητικό Συμβούλιο καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ενισχύονται οι καθοδικοί κίνδυνοι όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμό μας στόχο για τη σταθερότητα των τιμών, η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της εντολής της. Ειδικότερα, η ΕΚΤ θεωρεί ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων αποτελεί ένα ισχυρό και ευέλικτο μέσο, δεδομένου ότι μπορεί να προσαρμόζεται ως προς το μέγεθος, τη σύνθεση ή τη διάρκειά του ώστε να επιτυγχάνεται μια περισσότερο διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, εάν κριθεί αναγκαίο, θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν και άλλα μέσα, προκειμένου να ενισχυθεί ο αντίκτυπος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων.

Με εκτίμηση,

Mario Draghi

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ