Την εργατική πρωτομαγιά αποφάσισε η κυβέρνηση να ξεκινήσει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για τα χρέη προς το Δημόσιο, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.
Όπως προβλέπεται στην τροπολογία, από την 1η Μαΐου του 2018 σταματούν οι φυσικοί πλειστηριασμοί κινητών και ακινήτων και πλέον θα διενεργούνται μόνο μέσω διαδικτύου και μάλιστα στην εμπορική αξία των ακινήτων, δηλαδή σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.
Οι πλειστηριασμοί αφορούν τόσο σε κινητά όσο και σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, ενώ αυξάνεται στις 40 ημέρες, από 3 που ισχύει σήμερα, η προθεσμία για την κοινοποίηση του προγράμματος πλειστηριασμού στον οφειλέτη και τις υπόλοιπες διαδικασίες.
Ειδικότερα η τροπολογία προβλέπει τα ακόλουθα:
- Η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού ακινήτων μπορεί να εφαρμοσθεί αναλογικά και για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κινητών πραγμάτων.
- Αυξάνεται σε 40 ημέρες ο χρόνος κοινοποίησης του προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων και κινητών πραγμάτων πριν τη διενέργειά του. Στην περίπτωση των πλειστηριασμών κινητών πραγμάτων αυτό το χρονικό διάστημα ήταν σήμερα 3 ημέρες ενώ για τους πλειστηριασμούς ακινήτων η υφιστάμενη νομοθεσία προέβλεπε διάσημα 20 ημερών.
- Καταργούνται, ως αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοσίευσης των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών πραγμάτων και ακινήτων στο δικτυακό τόπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης.
- Για τα προγράμματα πλειστηριασμών που θα εκδοθούν επί κατασχέσεων ακινήτων που έχουν ήδη επιβληθεί επαναπροσδιορίζεται η τιμή πρώτης αναφοράς και ορίζεται ότι αυτή θα είναι η εμπορική των ακινήτων.
- Η σύνταξη του προγράμματος πλειστηριασμού μπορεί να ανατεθεί από τον προϊστάμενο της επισπεύδουσας υπηρεσίας σε δικαστικό επιμελητή.
- Τροποποιούνται οι διατάξεις του ΚΕΔΕ και προβλέπεται ότι προηγείται του δημοσίου η καταβολή μισθών έξι μηνών που αφορούν οφειλές προς εργαζόμενους.
Ωστόσο, αυτό που δεν ξεκαθαρίζεται είναι εάν το ελληνικό δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα πλατφόρμα των συμβολαιογράφων ή εάν θα προχωρήσει στη δημιουργία νέας.
Σημειώνεται πως το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11 τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.
Υπενθυμίζεται πως οι Συμβολαιογράφοι, υπό το φόβο νέων επεισοδίων, προχώρησαν την Τρίτη σε «πάγωμα» των φυσικών πλειστηριασμών περιμένοντας την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διαδικασίας, ενώ από την πλευρά τους οι Θεσμοί έχουν θέσει ως βασικό το θέμα των πλειστηριασμών για την αξιολόγηση. Παράλληλα, οι τράπεζες περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις αφού από τους πλειστηριασμούς θα κριθούν έως ένα βαθμό τα αποτελέσματα των stress tests.
Ολόκληρη η τροπολογία είναι διαθέσιμη εδώ.
Φωτογραφία: Intime news