Η βουλγαρική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και το 2019 και ο ρυθμός αύξησης θα κυμανθεί από 3,1% μέχρι 3,7% σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών χρηματοοικονομικών οργανισμών, αλλά και οικονομολόγων της χώρας. Την αισιοδοξία των οικονομολόγων φαίνεται πως συμμερίζονται και οι καταναλωτές, καθώς, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Βουλγαρία παρουσιάζει ανοδική πορεία, γεγονός που έχει βαρύνουσα σημασία, διότι η κατανάλωση αποτελεί μία από τις βασικές παραμέτρους της οικονομικής ανάπτυξης, τονίζει η δημόσια ραδιοφωνία.
Επισημαίνει επίσης ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε πως ήρθε η στιγμή να αυξηθούν τα εισοδήματα των πολιτών και υποσχέθηκε ότι οι μισθοί στον δημόσιο τομέα θα αυξηθούν κατά 10% το επόμενο έτος, έπειτα από αύξηση 10%, που "τρέχει" από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Το 2019, οι ειδικοί αναμένουν υψηλότερες δημόσιες επενδύσεις σε τομείς των υποδομών, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την αύξηση των δημοσίων δαπανών. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει συνέχεια της δυναμικής που αναπτύχθηκε το προηγούμενο έτος, επισημαίνουν οικονομολόγοι.
Σε περίπτωση που η Βουλγαρία δεχθεί πρόσκληση ένταξης στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II), τον "προθάλαμο" ένταξης στο ευρώ, αυτό το καλοκαίρι (του τρέχοντος έτους), τότε η οικονομία θα γίνει περισσότερο σταθερή, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.
Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοφωνία, "η αισιοδοξία για την ανάπτυξη της βουλγαρικής οικονομίας το τρέχον έτος βασίζεται σε πρόσφατες θετικές εξελίξεις, όμως η τελική της πορεία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δυναμική της, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξάρτησή της από τις εξαγωγές. Επιπλέον, η βουλγαρική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιο έλλειμμα εργατικού δυναμικού, καθώς οι περισσότεροι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας αξιοπρεπείς μισθούς και καλύτερο βιοτικό επίπεδο".
Γι'' αυτόν τον λόγο -επισημαίνει η δημόσια ραδιοφωνία- εκατοντάδες χιλιάδες Βούλγαροι μετανάστευσαν και είναι αναγκαία η αναστροφή αυτής της αρνητικής τάσης. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει και μέσω της λήψης μέτρων από τις επιχειρήσεις (όπως αύξηση μισθών), που θα μπορούσαν να πείσουν τους πολίτες να μείνουν στη χώρα τους και θα ήταν ικανά να αποτελέσουν κίνητρο για όσους έφυγαν, προκειμένου να επιστρέψουν και να εργαστούν στη Βουλγαρία.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ