Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα την περίοδο 2016-2018 οι Έλληνες έχασαν τεράστιο μέρος από τις περιουσίες τους, χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, νοικοκυριά εξοντώθηκαν ενώ οι υποσχέσεις για σεισάχθεια αποτέλεσαν (ευτυχώς) λόγια του αέρα και μόνο. Και αυτό που κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να υφαρπάξει από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις επιπλέον 13 δισ. ευρώ. Τα δύο εξ αυτών τα οικειοποιήθηκε και τα διένειμε ως δώρο στους συνταξιούχους.
Τα υπόλοιπα 11 δισ. ευρώ, μαζί με τα διαθέσιμα των δήμων των ταμείων κ.α. καθώς και τα χρήματα που πήρε από τους ευρωπαίους με τη «λήξη» του Μνημονίου τα έβαλε στην άκρη. Πρώτη φορά χώρα που ήταν σε Μνημόνιο με τεράστια προβλήματα και με τους φορολογούμενους να χρωστούν περισσότερα από 100 δις. ευρώ, συνεπεία της άγριας φορολογικής και ασφαλιστικής πολιτικής δεν είχε στην άκρη περί τα 48 δισ. ευρώ. Αυτά δεν προέρχονται από την ανάπτυξη της οικονομίας είναι από το υστέρημα των πολιτών. Με αυτά λοιπόν τα χρήματα η κυβέρνηση σκοπεύει να αποπληρώσει το ακριβό δάνειο του ΔΝΤ.
Στο μηνιαίο δελτίο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται μάλιστα ότι η σωρευτική δημοσιονομική υπεραπόδοση την περίοδο 2016-2018 ανήλθε σε 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το εν λόγω ποσό τα 2 δις. διατέθηκαν «με τη μορφή καλά στοχοθετημένων και μη επαναλαμβανόμενων κοινωνικών μερισμάτων». Το υπόλοιπο ποσό των 11 δισ. ευρώ (υπεραπόδοσης) συνέβαλε στη δημιουργία ενός σημαντικού ταμειακού αποθέματος, μέρος του οποίου θα μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή του πιο ακριβού τμήματος του χρέους του επίσημου τομέα της Ελλάδας.
Η αναφορά στο δελτίο του ΣΟΕ συνδέεται με την απόφαση της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου με το ΔΝ, την οποία σύμφωνα με τον κ. Ρέκλινγκ ο ESM βλέπει θετικά. Συγκεκριμένα Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε χθες το μεσημέρι, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ότι υποστηρίζει την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ: «Από τη σκοπιά του ESM, έχει νόημα η πρόωρη αποπληρωμή, γιατί μειώνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους. Πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις με όλους τους πιστωτές, αλλά από τη σκοπιά του ESM την υποστηρίζω».
Η πολιτική όμως των υπερπλεονασμάτων που στηρίζει η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχισθεί και φέτος. Κάτι που δεν κρύβει η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι το 60% των νοικοκυριών βρίσκεται λίγο πάνω από το όριο της φτώχειας. Όπως τονίζεται «Ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού υπερβαίνει τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2019 τον στόχο. Τα έσοδα είναι πάνω κατά 195 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω του υψηλότερου από τον αναμενόμενο ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος». Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 8,97 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 566 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον στόχο. «Συνολικά, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 822 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο των δύο μηνών, υπερβαίνοντας τον στόχο κατά 1,02 δισεκατομμύρια ευρώ, το ένα τρίτο των οποίων προέρχεται από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα έσοδα».
Τέλος για τη σημερινή απόφαση του Eurogroup αναφέρεται ότι «επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις μετά το πρόγραμμα, ενέκρινε την αποδέσμευση της πρώτης δόσης των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους».