Από Οκτώβριο τα σπουδαία για ΑΔΜΗΕ

Από Οκτώβριο τα σπουδαία για ΑΔΜΗΕ

«Κλείδωσε» το σχήμα για τον ΑΔΜΗΕ, με το 51% να παραμένει στο Δημόσιο, τουλάχιστον το 20% να διατίθεται σε στρατηγικό επενδυτή, και το 29% να πωλείται μέσω χρηματιστηρίου.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του αρμόδιου υπουργού Π. Σκουρλέτη με τους δανειστές, επισημαίνοντας ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του 100% της εταιρείας, όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο.

Συμφωνία υπήρξε με βάση τις ίδιες πηγές και αναφορικά με την ελληνική πρόταση που αφορά τη πώληςη μέρους της παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ σε ιδιώτες μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.

Απομένει να διευκρινιστεί αν στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, θα προβλέπεται σε περίπτωση που δεν «περπατήσει» το συγκεκριμένο μοντέλο ότι θα τεθούν σε εφαρμογή εναλλακτικά μέτρα σαν αυτά για τα οποία πίεζαν οι δανειστές. Τέτοια είναι η πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, και η μεταφορά του 34% της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι :

- Το Μάιο νομοθετείται από τη Βουλή η ρύθμιση για τον ΑΔΜΗΕ και ταυτόχρονα ακυρώνεται το παλαιό σχέδιο.

- Τον Ιούνιο προκηρύσσεται ο διαγωνισμός εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το 20%.

- Τον Οκτώβριο θα γίνει αξιολόγηση της διαδικασίας, και η συνέχεια θα αποφασιστεί ανάλογα με την πρόοδο που θα έχει επιτευχθεί.

Στόχος είναι ως το τέλος του 2016 να έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ.

Αναφορικά με τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, για όλες οι κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως η τιμή εκκίνησης, οι ποσότητες και ο μηχανισμός, θα γίνουν εισηγήσεις από τη ΡΑΕ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος και θα πάρει τις τελικές αποφάσεις. Η διαδικασία θα αξιολογείται ανά 6μηνο.

Κινητικότητα πάντως παρατηρείται γύρω από τις συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιώτες, όπου σήμερα ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με τον Ρομπέρτο Πότι, επικεφαλής των εταιρικών σχέσεων της ιταλικής Edison.

Υπενθυμίζουμε ότι τα ΕΛΠΕ, η Edison και η Ελλάκτωρ που δραστηριοποιούνται ήδη στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω της Elpedison, έχουν κάνει ήδη αρκετές επαφές με τη ΔΕΗ, προκειμένου να προχωρήσουν στη σύσταση μικτής εταιρείας. Σύμφωνα ωστόσο με τις ίδιες πηγές από το υπουργείο, ενδιαφέρον για συμπράξεις με τη ΔΕΗ έχει εκδηλωθεί και από άλλες ξένες εταιρείες, πέραν της Edison, όπως από ΗΠΑ, Ρωσία και Ισράηλ.

Σε ερώτηση αν οι δανειστές έθεσαν θέμα πώλησης ποσοστών σε ενεργειακές ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ), οι ίδιες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρέπεμπαν στις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη ότι πέραν των 9 αποκρατικοποιήσεων άλλες δεν πρόκειται να γίνουν.

Γ.Φ.

Διαβάστε ακόμη:

- Συνάντηση Π.Σκουρλέτη με εκπροσώπους του ομίλου Edison