Προς τη δημιουργία μιας ισχυρής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στην οποία τον πρώτο λόγο θα έχουν οι ιδιώτες επενδυτές και όχι το Δημόσιο, κινείται η κυβέρνηση. Στον πυρήνα αυτής της βιομηχανίας θα βρεθούν οι κρατικές ΕΛΒΟ, Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και ΕΑΒ. Η κίνηση αυτή, όπως και η συνολική πολιτική ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της χώρας, θα εξειδικευθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
Η αναβάθμιση αυτή της αμυντικής ικανότητας της χώρας θα βασιστεί στο τρίπτυχο:
1. Αναβάθμιση εξοπλισμών
2. Ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό
3. Εκσυγχρονισμός της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα μέτρα ενίσχυσης της άμυνας της χώρας, ήδη έχουν κοστολογηθεί και μπορούν να ικανοποιηθούν ταμειακά χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι άγνωστο ωστόσο πως θα "σπάσουν" στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών. Είναι ένα ζήτημα που εξαρτάται κυρίως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την ετοιμότητά του να παρουσιάσει τα μέτρα ενίσχυσης του προσωπικού και τις συμφωνίες των εξοπλιστικών.
Η αμυντική βιομηχανία, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα αναβαθμιστεί με τη συμβολή ιδιωτών. Προτεραιότητα θα δοθεί στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), η οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες είναι κοντά στην αποκρατικοποίησή της. Ο εκκαθαριστής της εταιρείας ήδη έχει υποβάλει το πόρισμα στην κυβέρνηση και φαίνεται ότι οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν και αυτές από τον πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη. Οι δύο άλλες αποκρατικοποιήσεις, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), είναι πιο μακρινές υποθέσεις, με την έννοια ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται ανακοινώσεις πριν το τέλος του έτους.
Ειδικά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές βγάζουν συνεχώς νέα «αγκάθια» που χρήζουν τόσο νομικής, όσο και τεχνικής διαχείρισης. Ευχής έργο, είναι οι πάλαι ποτέ εγχώριες κρατικές αμυντικές βιομηχανίες να καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν και μάλιστα χωρίς την επιβάρυνση των φορολογουμένων. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα πετύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια». Πρώτον θα άρει τον φορολογικό «σταυρό» που κουβαλάνε οι πολίτες επί πολλές δεκαετίες μέχρι σήμερα και δεύτερον θα δώσει νέα πνοή στην αμυντική βιομηχανία της χώρας, παράγοντας περισσότερο αξιόπιστα υλικά και υπηρεσίες για τις ένοπλες δυνάμεις.
Οι δυσκολίες που περνά η χώρα στα ανατολικά σύνορα, θα βοηθήσουν, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, να περάσει η κυβέρνηση τα «επώδυνα» δημοσιονομικά νέα μέτρα στήριξης της αμυντικής ικανότητάς της χώρας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, άφησε ανοικτό το θέμα της αύξησης των εξοπλιστικών δαπανών στο μέλλον και ήδη κάποιοι κάνουν λόγο για επιπλέον δαπάνες στην άμυνα ύψους 10 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Προς την κατεύθυνση αυτή, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία, συμβάλει καθοριστικά και το χαμηλό κόστος δανεισμού της χώρας.