Του Γιώργου Φιντικάκη
Την εισαγωγή ενός ποσοστού 25%-30% της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο ετοιμάζεται να ρίξει η κυβέρνηση στο τραπέζι της συζήτησης με τους δανειστές, δια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.
Η κίνηση που δεν έχει ακόμη επισήμως τεθεί στους θεσμούς, αποτελεί μέρος της αντιπρότασης του υπουργείου για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΗ (17%), ΔΕΠΑ (65%) και ΕΛΠΕ (35%), στην οποία είχε αναφερθεί το Liberal, με τον Π. Σκουρλέτη να θεωρεί πως έχει, έστω και περιορισμένα, κάποια περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης για να ασκήσει διαφορετική πολιτική στην ενέργεια και τις υποδομές.
Δίχως αυτό να σημαίνει ότι η συμφωνία μερικής αποκρατικοποίησης των παραπάνω εταιρειών είναι εύκολο να αποτραπεί, η αντιπρόταση του υπουργείου ειδικά για τη ΔΕΠΑ, προβλέπει ότι αντί να πουληθεί το 65% -και ο αγοραστής του να πάρει προίκα όλα τα projects διαμεταφοράς φυσικού αερίου στα οποία συμμετέχει η εταιρεία- να εισαχθεί ένα ποσοστό γύρω στο 30% στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
Σήμερα, το ποσοστό 65% του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, και το υπόλοιπο 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ. Το σχέδιο ΥΠΕΝ για τη ΔΕΠΑ προβλέπει πάνω-κάτω, τα εξής: Να κρατήσει το Δημόσιο ποσοστό 51% στη ΔΕΠΑ και να εισάγει στο ΧΑΑ ένα 14%. Αντίστοιχα, τα ΕΛΠΕ να κρατήσουν π.χ. ένα 20% από το ποσοστό τους, και να εισάγουν στο ΧΑΑ το 15%. Να εισαχθεί με άλλα λόγια στο ελληνικό χρηματιστήριο ένα ποσοστό της ΔΕΠΑ κοντά στο 30%.
Ο Π. Σκουρλέτης φέρεται διατεθειμένος να θέσει την πρότασή του εντός Σεπτεμβρίου στους θεσμούς, τόσο σε επίπεδο Γενικών Διευθύνσεων Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Κομισιόν, (DG Com, και DG Energy), όσο και αλλού, "τεστάροντας" έτσι τις αντοχές των Βρυξελλών.
Αν του "βγει", τότε η στόχευση του υπουργείου, όπως λένε οι πληροφορίες, θα είναι η εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο ΧΑΑ το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και μέσα στο 2016 -εφόσον αυτό είναι τεχνικά δυνατό- ενώ παράλληλα, θα διερευνηθεί η δημόσια εγγραφή της και σε ξένα χρηματιστήρια.
Πέραν βέβαια της δυσκολίας του να εγκρίνουν οι θεσμοί την ακύρωση μιας συμφωνημένης ιδιωτικοποίησης, η ΔΕΠΑ αντιμετωπίζει κι άλλες άμεσες προκλήσεις, όπως η αποπληρωμή του ποσού που πρέπει να καταβάλει στην τουρκική Botas. Η δημόσια επιχείρηση αερίου ΔΕΠΑ οφείλει ένα ποσό ύψους 180 εκατ. ευρώ στην Botas, έπειτα από την απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Απρίλιο η Διαιτησία, και η οποία δικαίωσε την τουρκική εταιρεία για τη διαφορά της με την ελληνική. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ΔΕΠΑ είναι σε θέση να έχει δρομολογήσει την εξόφληση- ή και να την έχει ολοκληρώσει- μέσα στο προσεχές διάστημα, αφού ξεκίνησαν και πάλι οι επαφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, που είχαν προσωρινά διακοπεί όταν στις 15 Ιουλίου έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Αλλά το τι θα γίνει στο μέτωπο ΔΕΠΑ-Botas, προφανώς και δεν έχει σχέση με την προσπάθεια του ΥΠΕΝ να ανατραπεί η συμφωνία πώλησης του 65% της εταιρείας.
Στο υπουργείο γνωρίζουν πως το εγχείρημα είναι δύσκολο. Διαβάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Π. Σκουρλέτη για το θέμα, είναι σαφές ότι αναγνωρίζει και ο ίδιος τις δυσκολίες, και ότι είναι αρκετά προσεκτικός στις διατυπώσεις του, όπως δείχνει και η απάντησή του σε χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα "Kontranews".
Ερωτηθείς αν προτίθεται να πάει ακόμη και σε ρήξη με τους θεσμούς, εφόσον εκείνοι δεν συμφωνήσουν με την πρότασή του, απάντησε: "Η διαπραγμάτευση είναι μια διαρκής σχέση αντιπαλότητας με συμβιβασμούς, μικρές νίκες και υποχωρήσεις. Σημασία έχει να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, να έχουμε προτάσεις και σχέδιο. Βεβαιότητες δεν υπάρχουν και έχει φανεί πως ο δρόμος για την απαλλαγή από τα μνημόνια είναι δύσβατος. Είναι καθήκον μας να δώσουμε το δικό μας στίγμα στις αλλαγές που συντελούνται, ξέρουμε πώς να το κάνουμε και είμαστε αποφασισμένοι να το επιχειρήσουμε".
Προσεκτικά
Το χαρτί επομένως της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, προκειμένου να εξαιρεθούν από το ΤΑΙΠΕΔ οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, θα παιχθεί προσεκτικά από τον υπουργό Ενέργειας.
Άλλωστε οι θεσμοί έχουν με το μέρος τους ένα ισχυρό επιχείρημα: Οι τρεις επιχειρήσεις αποτελούν μέρος ενός συμφωνημένου ποσοτικού στόχου εσόδων 6,2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως και το 2018. Αν αφαιρεθεί η ενέργεια από το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο, ισοδύναμης αξίας, που προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει. Έπειτα, όπως λένε και πηγές των θεσμών, εγείρεται θέμα αξιοπιστίας. Δεν γίνεται άλλα να συμφωνείς τον Ιούνιο για να πάρεις τη δόση των 7,5 δισ. ευρώ, και τον Σεπτέμβριο να αλλάζεις γνώμη.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Πρωθυπουργός φέρεται να έχει διαμηνύσει στον υπουργό του να προσεγγίσει το θέμα διερευνητικά, ανάλογα με την πορεία της διαπραγμάτευσης και τις διαθέσεις των δανειστών. Αν η διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την 1η αξιολόγηση δεν κρατήσει μήνες, και παράλληλα οι θεσμοί δουν ότι αρχίζουν να επιτυγχάνονται οι στόχοι, τότε μπορεί και να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους. Αν πάλι επιμείνουν να αρνούνται στη χαλάρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά, το εγχείρημα Σκουρλέτη δυσκολεύει.