Η εκρηκτική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης έφερε πτώση στις πωλήσεις του πρώτου οκταμήνου του έτους 41%. Η αγορά αναδιατάσσεται εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι φθηνότερο από το φυσικό αέριο. Παράλληλα νοθευμένα καύσιμα, λαθρεμπόριο και «πειραγμένες» αντλίες στερούν έως 150 εκατ.ευρώ το έτος από τα κρατικά ταμεία. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από τη σημερινή εκδήλωση του Συνδέσμου Πετρελαιοειδών Εταιρειών (ΣΕΕΠΕ).
Όπως αναφέρθηκε, η πανδημία άφησε το «στίγμα» της στον κλάδο, καθώς είχε σημαντικές επιπτώσεις στις πωλήσεις. Το 2020, οι πωλήσεις της εσωτερικής αγοράς υποχώρησαν κατά 8% σε σχέση με το 2019, με τη βενζίνη να υποχωρεί κατά 17% και το πετρέλαιο κίνησης κατά 9%. Το 2020 Οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης σημείωσαν υψηλές επιδόσεις, εξαιτίας της χαμηλής τιμής του, καταγράφοντας αύξηση κατά 15%.
Τους πρώτους 8 μήνες του 2021, οι πωλήσεις βενζίνης κινούνται αυξητικά κατά 2% και οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης αυξάνονται κατά 6%. Η πτωτική τάση συνεχίζετα στο σύνολο της αγοράς καυσίμων, καθώς κινείται πτωτικά 7% το οκτάμηνο του έτους. Οι πωλήσει της διεθνούς αγοράς σημείωσαν επίσης μείωση 43% το 2020 και αύξηση όμως 18% στο οκτάμηνο . Η μείωση των πωλήσεων στο σύνολο του προηγούμενου έτους ήταν 22% στις πωλήσεις, με το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους να παρουσιάζεται μηδενική μεταβολή.
Μεγάλη πρόκληση η παραβατικότητα
Από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι η παραβατικότητα. Το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο κίνησης, στο υγραέριο κίνησης, η νόθευση καυσίμων με χημικές ουσίες και οι παράνομες παρεμβάσεις στη λειτουργία των αντλίων, δημιουργούν μια μαύρη τρύπα στα ετήσια έσοδα του κράτους, έως 150 εκατ. ευρώ. Μία ακόμη επίπτωση της παραβατικότητας είναι πως οι καταναλωτές χάνουν 50-90 εκατ. ευρώ από την αγοραστική τους δύναμη, εξαιτίας των «πειραγμένων» αντλιών. Αυτές είναι οι άμεσες επιπτώσεις, με τις έμμεσες να αφορούν στη στρέβλωση του υγειούς ανταγωνισμού, στην υγεία των καταναλωτών και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Ο ΣΕΕΠΕ ανέλαβε πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και εισηγήθηκε τη συνεργασία με την πολιτεία, ώστε με την τεχνική υποστήριξη και τεχνολογική συνδρομή του:
- Να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν από τα μη πιστοποιημένα λογισμικά των συστημάτων Εισροών – Εκροών που έχουν εγκατασταθεί στα πρατήρια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται «κενά ασφαλείας», και να μην διασφαλίζεται η ορθή αποστολή των ψηφιακών δεδομένων.
- Να αξιοποιηθεί η νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «MyData». Χωρίς να επιβαρυνθούν με νέα κόστη οι πρατηριούχοι, το σύστημα να αρχίσει να λειτουργεί άμεσα και να μεταδίδει ψηφιακά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία θα αξιοποιούνται πλέον από την Πολιτεία.
Τέλος, στην εκδήλωση αναφέρθηκαν τα επόμενα βήματα που είναι αναγκαία για την καταπολέμηση της παραβατικότητας. Ειδικότερα, εκκρεμεί η ψήφιση εκκρεμών ΚΥΑ που αφορούν την εγκατάσταση συστήματος Εισροών - Εκροών και σε άλλα σημεία, π.χ. δεξαμενές ΚΤΕΛ, εργοτάξια.
Επίσης, ο ΣΕΕΠΕ προτείνει την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της ΑΑΔΕ, Ελεγκτικών Υπηρεσιών και Γενικού Χημείου του Κράτους, καθώς επίσης και την επίσπευση δικαστικών υποθέσεων σχετικών με την παραβατικότητα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Τέλος, απαιτείται η τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε να σφραγίζονται τα πρατήρια που ελέγχονται για παραβατικότητα.