Στο μικροσκόπιο νέου κύκλου ελέγχων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα μπουν σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν από το 2015 και εντεύθεν ακίνητη περιουσίας αξίας μεγαλύτερης του 1 εκατ. ευρώ, που δηλώνουν τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης άνω των 100.000 ευρώ, αλλά και όσοι έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπερνά τις 100.000 ευρώ.
Οι έλεγχοι θα διενεργηθούν από τα έξι νέα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ) της ΑΑΔΕ, των οποίων η λειτουργία θα αρχίσει στο τέλος Ιουλίου. Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, οι 820 ελεγκτές θα είναι επιφορτισμένοι με:
Τον φορολογικό έλεγχο επί των φορολογουμένων.
Τους φορολογικούς ελέγχους για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.
Τη βεβαίωση φόρων, τελών, εισφορών και προστίμων με βάση τις πράξεις που εκδίδονται από το ΕΛΚΕ στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων του αρμόδιου ΚΕΒΕΙΣ.
Τα ΕΛΚΕ θα ελέγχουν φυσικά πρόσωπα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:
H αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουµένου, του/της συζύγου και των προστατευόµενων τέκνων αυτού, ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και µετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.
H ετήσια τεκµαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος, είναι ποσού από 100.000 έως 150.000 ευρώ.
Τα ποσά δαπανών (τεκµηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.
Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηµατικά εµβάσµατα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑ∆Ε, από πιστωτικά, χρηµατοδοτικά ιδρύµατα, ιδρύµατα πληρωµών και εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασµών χρέωσης για την αποστολή του εµβάσµατος.
Επίσης στις αρμοδιότητες των ΕΛΚΕ περιλαμβάνονται:
Η διενέργεια ελέγχων επί υποθέσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της ΑΑΔΕ.
Ο επανέλεγχος ή ο έλεγχος σε φορολογικές υποθέσεις που, ενώ έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί καθώς έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών-Μελών της ΕΕ ή τρίτων χωρών.
Σημειώνεται ότι η αρμοδιότητα αυτή θα ασκείται για υποθέσεις που ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στο ΕΛΚΕ. ή σε ΔΟΥ της χωρικής/καθ’ ύλην αρμοδιότητάς του ή εφόσον ο αρχικός έλεγχος έχει διενεργηθεί στα πρώην Δ.Ε.Κ. Αθηνών και Θεσσαλονίκης και κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου έχει καταργηθεί το Τμήμα Ελέγχου της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Δ.Ο.Υ. και η αρμοδιότητα του ελέγχου έχει περιέλθει στο ΕΛ.ΚΕ.