Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Η αποδοκιμασία των πολιτών στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών αναγκάζει την κυβέρνηση να αλλάξει άρδην την πολιτική ατζέντα στρέφοντας την επικαιρότητα στην οικονομία και τις παροχές. Άλλωστε, με τον τρόπο αυτό αντιμετώπισε τις δυσκολίες τόσο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 100 συνανθρώπους όσο και στην ενδοκυβερνητική κρίση με τους διαξιφισμούς των κ.κ. Κοτζιά και Καμμένου.
Στην πρώτη περίπτωση η κυβέρνηση σχεδίασε ένα εντυπωσιακό πακέτο για τους πληγέντες, το οποίο εξέπεμπε την αίσθηση των λαθών που έγιναν τις μοιραίες μέρες του περασμένου Ιουλίου. Και χθες αποφάσισε, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις από τους δανειστές της χώρας, να αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Και σε αυτή την περίπτωση η αύξηση που δίδεται αγγίζει το 11% όταν οι θεσμοί την περασμένη εβδομάδα ζητούσαν από το οικονομικό επιτελείο οι αυξήσεις να μην ξεπεράσουν το 5%. Και αυτό προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα στην αγορά.
Η επικοινωνία, όπως φαίνεται, είναι σημαντικότερη από την ουσία. Το εάν θα αυξηθεί το ποσοστό της ανεργίας, εάν θα γίνουν απολύσεις ή μειώσεις υψηλότερων μισθών, καθώς αρκετές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το μισθολογικό κόστος, δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση. Αυτό που μένει είναι η αύξηση στον κατώτατο μισθό και η κατάργηση του υποκατώτατου.
Και όλα αυτά τη στιγμή που η ανάπτυξη στη χώρα είναι αναιμική, ενώ για το 2019 τα μαντάτα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Αναλυτές και οίκοι κάνουν λόγο για μείωση του ρυθμού της παγκόσμιας ανάπτυξης, κάτι που θα συμπαρασύρει και τη χώρα μας. Και αυτή την περίπτωση θα μειωθούν και τα έσοδα του δημοσίου καθώς θα περιοριστεί περαιτέρω και η ιδιωτική κατανάλωση.
Και το κρεσέντο της κυβέρνησης θα συνεχισθεί σήμερα με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Στην κυβέρνηση ελπίζουν το επιτόκιο να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 3,4-3,5% θεωρώντας ότι μία τέτοια απόδοση θα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη. Αλλά και σε αυτή την περίπτωση, οι κυβερνώντες δεν κοιτούν λίγο παρά έξω. Δεν βλέπουν την Πορτογαλία, η οποία μετά την έξοδο από τα μνημόνια παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ το πενταετές ομόλογο κινείται στα εντυπωσιακά επίπεδα του 0,32%.
Και το θέαμα θα κορυφωθεί με την κυβέρνηση να τάζει προσλήψεις στο Δημόσιο. Αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόσληψη μερικών δεκάδων χιλιάδων πολιτών το προσεχές διάστημα με προφανή στόχο τη δημιουργία κλίματος ενόψει των εκλογών. Ήδη η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί προσλήψεις 15.00 εκπαιδευτικών, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για ανάρτηση προκηρύξεων που αφορούν σε διάφορους τομείς της γενικής κυβέρνησης.
Και φυσικά στην ατζέντα υπάρχουν και οι 120 δόσεις στα ταμεία. Ήδη η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου, έχει αναφέρει ότι θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και δεν θα περιλαμβάνει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Όποιος θέλει μπορεί να ενταχθεί ανεξάρτητα εάν είναι βιοπαλαιστής και αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις τους ή μπαταχτσής που αρνείται να πληρώσει τα ταμεία. Σε κάθε περίπτωση όλες οι ενέργειες έχουν στόχο τις εκλογές και όχι την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας ή των πολιτών αυτής χώρας. Το κατά πόσο όμως θα πεισθούν οι ψηφοφόροι θα φανεί στις κάλπες. Όπως θα φανεί και τι θα μείνει στις τσέπες των χαμηλόμισθων καθώς οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές θα αυξηθούν σημαντικά.