Στην τελική ευθεία βρίσκονται μεγάλα έργα ανάπλασης και αστικές παρεμβάσεις που χρηματοδοτούνται και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα μεγάλα έργα ανάπλασης έχουν βαρύνουσα σημασία, καθώς η δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων πρασίνου, οι δενδροφυτεύσεις και βέβαια οι ευρείες παρεμβάσεις υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να αυξήσουν, έως και 5% ή και 10%, τις τιμές των ακινήτων βραχυπρόθεσμα.
«Είναι αυτονόητο ότι σπίτι ή κατάστημα που γειτνιάζει με πάρκο θα μπορούσε να πουληθεί ή να μισθωθεί σε καλύτερες τιμές, σε σχέση με το εάν το συγκεκριμένο ακίνητο βρισκόταν σε μια υποβαθμισμένη περιοχή» αναφέρουν κτηματομεσίτες.
Ποιες όμως, είναι οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις που δρομολογούνται;
Η Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού – Λεωφ. Αλεξάνδρας είναι ένα από τα projects που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Μετά την υπογραφή, τον περασμένο Μάιο, των συμβάσεων για τη Διπλή Ανάπλαση του Βοτανικού και της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, το επόμενο ορόσημο του έργου περιλαμβάνει την δημοπράτηση του έργου της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού, με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει την έναρξη των πρόδρομων κατασκευαστικών εργασιών ακόμη και έως το τέλος της χρονιάς.
Για το σκοπό αυτό ψηφίστηκαν, πρόσφατα, από τη Βουλή οι διατάξεις για τη Διπλή Ανάπλαση και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού που προσδιορίζουν τις λεπτομέρειες του καθεστώτος παραχώρησης των εγκαταστάσεων. Η κατασκευή του νέου γηπέδου στην περιοχή έχει δώσει σημαντική ώθηση στο τοπικό real estate, με νέες οικιστικές αναπτύξεις να κάνουν την εμφάνισή τους.
Ένα ακόμη σημαντικό project περιλαμβάνει τα έργα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ με την Περιφέρεια Αττικής να έχει υπογράψει προγραμματική σύμβαση ύψους 5,8 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το ΟΑΚΑ να καταστεί, εκ νέου, μητροπολιτικός πόλος αθλητισμού διεθνούς εμβέλειας, με 43.500.000 ευρώ να έχουν εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα της Πράσινης Ανάπτυξης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αλλά και από ιδιωτικές επενδύσεις.
Το Ολυμπιακό Κέντρο της Αθήνας έχει έκταση 1.000 στρέμματα, φιλοξενεί 14 αθλήματα και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις και αποτελείται από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, το Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης, το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο, το Ολυμπιακό Προπονητήριο και πολλούς ανοικτούς χώρους άθλησης και αναψυχής.
Με ορίζοντα το 2025 υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης και αξιοποίησης του Τατοΐου που είναι ύψους της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ. Η ανάπλαση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι είναι ένα από τα μεγαλύτερα, στην κατηγορία του, έργα real estate, που θα ενισχύσει τη θέση της Αθήνας ως προορισμού city break, όπως εξηγούν οι ειδικοί.
Αυτό γίνεται αντιληπτό εάν λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για μία δασική έκταση 42.000 περίπου στρεμμάτων, που αποτελείται από τον ιστορικό πυρήνα (1.600 στρέμματα) και τις καλλιέργειες που εκτείνονται σε 1.200 στρέμματα. Επίσης, το κτήμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας και απέχει 21 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Εντός του διέρχεται η Λεωφόρος Δεκελείας Αγίου Μερκουρίου- αποτελεί τμήμα της παλαιάς οδού Αθηνών-Χαλκίδας- που συνδέει το κτήμα με την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, αλλά και η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Χαλκίδας.
Στην Αττική Ριβιέρα συναντώνται τα περισσότερα έργα ανάπλασης, με κορυφαίο όλων τη Μητροπολιτική Παρέμβαση στο Ελληνικό όπου σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα υποδομής και σειρά άλλων κτιριακών projects. Εκτός όμως, του Ελληνικού, ερώτημα αποτελεί τι μέλλει γενέσθαι με το project της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Hines και της ευρωπαϊκής πλατφόρμας επενδύσεων Henderson Park που έχει ως αντικείμενο την δημιουργία 400 πολυτελών κατοικιών σε μία από τις λιγοστές εντός σχεδίου ενιαίες εκτάσεις στην Αττική, δηλαδή σε οικόπεδο επιφάνειας 71 στρεμμάτων στη Βούλα.
Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του εν λόγω έργου ύψους 200 εκατ. ευρώ και ωσότου το τοπίο, σε επίπεδο δικαστικών προσφυγών, ξεκαθαρίσει, η πρόοδος του έργου παραμένει άγνωστη.
Στα Νότια προάστια τη δική του θέση στο παζλ καταλαμβάνει και τo πρώτο city resort της Αθήνας, που θα βρίσκεται στην έκταση 285 στρεμμάτων «Αστέρια» της Γλυφάδας σε κοντινή απόσταση από τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Τα σχέδια περιλαμβάνουν ξενοδοχείο πέντε αστέρων και 400 κλινών που θα διαχειρίζεται το One & Only Aesthesis και θα συνυπάρχει με επιπλωμένες πολυτελείς βίλες. Το project που τρέχει η Grivalia Hospitality υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023, διαθέτοντας προϋπολογισμό ύψους 145 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν όμως, και παρεμβάσεις που παραμένουν για πολλά χρόνια μακέτα. Μία από αυτές αφορά-ενδεικτικά- τη μετατροπή των διατηρητέων, δηλαδή των οκτώ πολυκατοικιών, με συνολικά 177 διαμερίσματα, στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας σε υπερτοπική πολιτιστική εστία με κύριο στόχο ένα νέο Μουσείο για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό.
Εκτός από μουσειακούς χώρους, τα διαμερίσματα σχεδιαζόταν να διατεθούν, για κοινωνική κατοικία αλλά και στους συνοδούς των ασθενών του Αγίου Σάββα. Το σχέδιο όμως, αυτό παρότι τον Ιανουάριο του 2019 εξασφάλισε το πράσινο φως, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, παραμένει μακέτα.