«Αυτή η χώρα δεν παράγει τίποτα»
Shutterstock
Shutterstock

«Αυτή η χώρα δεν παράγει τίποτα»

Αν είναι κάτι το οποίο διακρίνει την κουλτούρα της φυλής μας είναι η ευκολία της γενίκευσης και του αφορισμού. Ειδικά στα θέματα της οικονομίας, έχουμε γεμίσει από ειδικούς που έχουν άποψη επί παντός επιστητού χωρίς να έχουν την παραμικρή σχέση με την παραγωγή.

Στο εύκολο αφήγημα της κρατικοδίαιτης οικονομίας ή της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού έρχονται περιπτώσεις εξαγορών που ακυρώνουν το ανάθεμα του «στην Ελλάδα αξίζει να έρχεσαι μόνο για διακοπές».

Έχουμε καταγράψει πολλές επιτυχίες στο παρελθόν στον κλάδο του τουρισμού και των τροφίμων, εκεί μπορεί να πει κανείς ότι είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

H ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σίγουρα έχει διευρύνει το προφίλ της Ελλάδας ως χώρας επενδύσεων τόσο σε επίπεδο πραγματικού επιχειρείν, όσο και χρηματιστηριακού. Η εμπιστοσύνη που υπάρχει αποτυπώνεται πλέον και στα τιμήματα των εξαγορών τα οποία είναι εφάμιλλα των αποτιμήσεων που καταγράφονται και στο εξωτερικό. Η βελτίωση των υποδομών και το εξαιρετικό -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- πνευματικό κεφάλαιο μετά την ανακοπή του brain drain αρχίζει πλέον να αποδίδει φέρνοντας στο προσκήνιο και άλλους κλάδους όπως η πληροφορική.

Πρόσφατα άλλη μια ελληνική επιχείρηση άλλαξε χέρια και μάλιστα σε τίμημα ανάλογο με αυτά που παρατηρούμε στο εξωτερικό: H Cadence εξαγόρασε την Beta CAE για 1,15 δισ. ευρώ μια ελληνική εταιρία με έδρα τη Θεσσαλονίκη με πελάτες την NASA και τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου.

Η επιχειρηματική συμφωνία έρχεται σε συνέχεια των άλλων mega-deals που αφορούσαν την Viva και την Chipita ή μικρότερων αλλά όχι αμελητέων περιπτώσεων όπως των Intrasoft, Intracom Defence, Cardlink, Ε-food και Taxi beat. Μια άλλη ελληνική εταιρία η Theon International η οποία κατασκευάζει διόπτρες νυκτός εισήχθη πρόσφατα στο Euronext και η μετοχή της ήδη βρίσκεται 28% υψηλότερα από την τιμή εισαγωγής. Την ίδια στιγμή υπάρχει μεγάλος βαθμός κινητικότητας σε όλο το φάσμα των εφαρμογών πληροφορικής είτε από εγχώριους παίκτες είτε από επενδυτικά κεφάλαια που εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας στρατηγικής συμμετοχής.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία, αν μη τι άλλο αποτελούν έμπρακτο ενδιαφέρον από το εξωτερικό όπου η προσέγγιση είναι αυστηρά τεχνοκρατική. Τα υψηλό ενδιαφέρον για τον κλάδο μπορεί να έχει αντίκρισμα και στο χρηματιστήριο όχι μόνο σε επίπεδο αποτιμήσεων αλλά και στον εμπλουτισμό του περιεχομένου με νέες εισηγμένες εταιρίες που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης, ειδικά τώρα που οι συνθήκες ρευστότητας έχουν βελτιωθεί σημαντικά.

Δεν γνωρίζω αν τελικά όλες αυτές οι περιπτώσεις εξαγορών είναι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα της έλλειψης παραγωγής προστιθέμενης αξίας πέραν των κλασσικών οικονομικών κλάδων δραστηριότητας. Είμαι σίγουρος όμως ότι από παραγωγή αφοριστών σκίζουμε!