Στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην ελληνική οικονομία για το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και στην ετοιμότητα της Alpha Bank να στηρίξει ενεργά την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη επενδυτικών πρωτοβουλιών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, από το βήμα του 5ου Ετήσιου Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών.
Ειδικότερα, ο CEO της Alpha Bank εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει με θεαματικό ρυθμό φέτος, όπως υποδηλώνεται από την ηπιότερη του αναμενομένου ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2021, την εντυπωσιακή άνοδο στο δεύτερο τρίμηνο και την ταχεία επιστροφή των εσόδων από τον τουρισμό σε υψηλά επίπεδα.
Παράλληλα, τόνισε πώς η θετική προσδοκία για την πορεία της οικονομίας τα έτη 2022–23 εδράζεται στην έναρξη της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Είναι η πρώτη φορά από την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, που υπάρχει μία σαφής κατεύθυνση αλλαγής του παραγωγικού μίγματος, όχι στο αποτυχημένο πρότυπο κατανάλωσης του παρελθόντος, αλλά με στροφή στις επενδύσεις, μέσω και της σημαντικής υποστήριξης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα κοινοτικά κονδύλια που φθάνουν αθροιστικά τα Ευρώ 80 δισ. αποτελούν μία ιστορική ευκαιρία που θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης του επενδυτικού κενού που διαμορφώθηκε την περασμένη δεκαετία, περιορίζοντας, παράλληλα, το μεγάλο πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους», τόνισε ο CEO της Alpha Bank.
Παρότι εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ψάλτης αναγνώρισε ότι οι προκλήσεις δεν απουσιάζουν.
Η πρόσφατη παρουσίαση του Greece 2.0 από το οικονομικό επιτελείο δείχνει έναν νέο προσανατολισμό για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων. Είπε οτι είναι εξαιρετικά θετική η μεταρρυθμιστική προσήλωση της κυβέρνησης και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τον εξορθολογισμό του φορολογικού πλαισίου και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.
Ως προς τον δημοσιονομικό κίνδυνο, ο κ. Ψάλτης σημείωσε πως «χάρη στην τεράστια προσπάθεια και το πολιτικό κόστος που επωμίσθηκαν οι κυβερνήσεις που χειρίστηκαν την κρίση του 2010, η δομή του δημοσίου χρέους έχει μεταβληθεί, με αποτέλεσμα αυτό να έχει μία από τις μεγαλύτερες μέσες διάρκειες παγκοσμίως και να οφείλεται κατά περίπου 80% σε επίσημους δανειστές.
Όσο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, ο κ. Ψάλτης υπογράμμισε πως είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες ώστε να υπάρχει κοινή συμφωνία από όλους τους εταίρους και συνομιλητές, δηλαδή τους πολιτικούς, τους επιχειρηματίες και τους τραπεζίτες, για δύο βασικές παραδοχές ως προς την πιστοδοτική πολιτική: πρώτον, ότι οι τράπεζες οφείλουν να στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τα χρήματα και την εμπιστοσύνη των καταθετών και, δεύτερον, ότι το εποπτικό πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται είναι πανευρωπαϊκό και καθορίζεται από τον επόπτη.
«Στην Alpha Bank δεν σκοπεύουμε να μείνουμε σε μία μικρή περίμετρο επιχειρήσεων στην παροχή δανειοδότησης, στηρίζοντας μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν, ούτως ή άλλως επενδυτικά πλάνα, ώριμα σχέδια και τη δυνατότητα να τα χρηματοδοτήσουν με καλύτερους όρους μέσω του RRF. Σκοπός μας είναι να στηρίξουμε με όλους τους τρόπους και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Όχι απλώς με δάνεια κεφαλαίου κίνησης, αλλά και με επενδυτικά δάνεια που χρηματοδοτούν επενδύσεις σε εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις», τόνισε ο κ. Ψάλτης.