Του Γιώργου Φιντικάκη
Τώρα τρέχουν για τις ιδιωτικοποιήσεις αφού μετά την αναζήτησή συμβούλου για το 17% της ΔΕΗ, το ΤΑΙΠΕΔ βάζει μπροστά και την διαδικασία ιδιωτικοποίησης του 35% των ΕΛΠΕ.
Σε σημερινή του ανακοίνωση, προκηρύσσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παροχή υπηρεσιών στρατηγικού και χρηματοοικονομικού συμβούλου αναφορικά με την αξιοποίηση της συμμετοχής 35% του ΤΑΙΠΕΔ στα ΕΛΠΕ.
Ο σύμβουλος θα εισηγηθεί τους βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης του 35% των ΕΛΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη τις συμμετοχές τους σε άλλες εταιρείες (κατέχουν το 35% σε ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ), και θα αναλάβει τη διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπως και το due diligence.
Το περιθώριο υποβολής προσφορών από ενδιαφερόμενους συμβούλους είναι η 15η Μαΐου. Τα ΕΛΠΕ πάντως αποτελούν ένα σύνθετο κουβάρι, που καθιστά εξαιρετικά σύνθετη την αποκρατικοποίησή τους, αφού άγνωστη είναι η στάση που θα τηρήσει ο όμιλος Λάτση ο οποίος και ελέγχει το 42% στο μετοχικό τους κεφάλαιο.
Μπερδεμένο κουβάρι
Επίσης η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ συνδέεται στενά με εκείνην των ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ όπου τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το 35%, κάτι που είχε γίνει σαφές και το 2014 όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είχε ανοίξει ξανά το θέμα.
Τότε, ως επικρατέστερο σενάριο για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ είχε προκριθεί η διάθεση μέσω του χρηματιστηρίου. Αντιθέτως, η ΔΕΠΑ, έπειτα από το φιάσκο με τη Gazprom στο διαγωνισμό του 2013, είχε βγει προσωρινά εκτός "λίστας" αποκρατικοποιήσεων. Την προετοιμασία του δεύτερου διαγωνισμού είχε αποτρέψει η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματος των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, λόγω της συμμετοχής της ΔΕΠΑ σε ποσοστό 51% στις υφιστάμενες ΕΠΑ.