Βέρτιγκο προκαλεί στους Γάλλους ο νόμος Macron για τα εργασιακά

Βέρτιγκο προκαλεί στους Γάλλους ο νόμος Macron για τα εργασιακά

Η τελευταία μείζονος σημασίας αλλαγή στην αγορά εργασίας της Γαλλίας έγινε πριν από 17 ολόκληρα χρόνια -το 2000, με την υιοθέτηση από την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών του πρωτοποριακού μέτρου της εργάσιμης εβδομάδας των 35 ωρών.

Έκτοτε, όλοι οι προκάτοχοι του Emmanuel Macron έχουν αποτύχει να περάσουν οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στα εργασιακά -συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης του 35ώρου, όπως απαιτούν οι εργοδότες και επιβάλει ο ανταγωνισμός. Όπως ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, το σχέδιο που παρουσίασε την Πέμπτη η γαλλική κυβέρνηση κυριαρχεί τόσο στις συζητήσεις των Γάλλων όσο και στα ΜΜΕ.

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων το επιβεβαιώνουν -όπως επιβεβαιώνουν και το γεγονός ότι οι αντιδράσεις είναι ποικίλες και οι επιφυλάξεις πολλές. Άλλωστε, αυτό φάνηκε και από τις δημοσκοπήσεις ο οποίες έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα και δείχνουν ότι η κοινή γνώμη δεν έχει διαμορφώσει σαφή γνώμη και περισσότερο χαρακτηρίζεται από μια στάση «ναι μεν, αλλά» -ή, αν προτιμάτε, «όχι μεν, αλλά».

Για του λόγου το αληθές, οι πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι αντιφατικές. 

Οι δημοσκοπήσεις

Έτσι, σύμφωνα με έρευνα της Odoxa-Dentsu την οποία παρουσίασε σήμερα η εφημερίδα Le Figaro, η πλειοψηφία των Γάλλων εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση θα έχει θετικά αποτελέσματα στην εργασία. Εξι στους δέκα εκτιμούν, μάλιστα, ότι ο Macron θα φτάσει μέχρι τέλους. Επίσης, το 52% εκτιμά ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα ευνοήσει την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή, που έγινε σε δείγμα 995 ατόμων, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 και 31 Αυγούστου, κάτι που σημαίνει ότι μεγάλος μέρος των απαντήσεων δόθηκαν προτού να γίνουν γνωστές οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

Αντιθέτως, η έρευνα του ινστιτούτου Harris Interactive για τον ραδιοφωνικό σταθμό RMC και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Atlantico, η οποία διεξήχθη αφότου έγιναν γνωστά τα μέτρα, δείχνει ότι το 58% των πολιτών είναι αντίθετο στη μεταρρύθμιση των εργασιακών που περιλαμβάνεται στα διατάγματα που παρουσιάστηκαν, έναντι του 42% που την υποστηρίζουν -και μόνο στις τάξεις των ψηφοφόρων του Macron,τη μεταρρύθμιση φέρεται να στηρίζει το 82%.

Επίσης, το 71% εκτιμά ότι η μεταρρύθμιση θα «περιορίσει τη δύναμη των συνδικάτων στις επιχειρήσεις», ενώ για το 54% θα «επιδεινώσει τις συνθήκες εργασίας των μισθωτών». Μόλις το 43% πιστεύει ότι η μεταρρύθμιση θα «βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», το 36% ότι θα «ενισχύσει την ανάπτυξη» και το 31% ότι θα συντείνει στη «μείωση της ανεργίας».

Μια τρίτη δημοσκόπηση, που είχε γίνει γνωστή πριν τη δημοσιοποίηση των μέτρων, δείχνει ότι αν και οι εννιά στους δέκα Γάλλους συμφωνούν στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το 60% δηλώνει ότι ανησυχεί για τα σχέδια του Macron και της κυβέρνησής του...

Αναλόγως αντιφατική είναι και η εικόνα των πρωτοσέλιδων.

Η οικονομική εφημερίδα Les Echos, για παράδειγμα, η οποία διάκειται σαφώς θετικά προς τις αλλαγές και μάλλον θα ήθελε να είναι ακόμη πιο τολμηρές, έχει ως τίτλο το «Νόμος για τα εργασιακά: Τα κλειδιά μιας μεγάλης μεταρρύθμισης». Ακόμη πιο ένθερμη η υποδοχή από την συντηρητική le Figaro, που γράφει: «Εργασιακά: Η μεταρρύθμιση που μπορεί να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού». Όσο για την le Monde, τη ναυαρχίδα των γαλλικών ΜΜΕ, επιλέγει μια πιο ουδέτερη στάση...

Από την άλλη, η Liberation σηκώνει ουσιαστικά την παντιέρα της αντίστασης κατά του νόμου. Η πρώτη της σελίδα αποτελείται από μια φωτογραφία που απεικονίζει τη θερμή χειραψία ανάμεσα στον πρόεδρο της Γαλλίας και τον επικεφαλής της ομοσπονδίας βιομηχάνων Medef, Pierre Gattag, με τον δεύτερο να λέει στον πρώτο: «Σ'' ευχαριστώ Macron».

Προφανώς, τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη όσον αφορά το μέλλον και την τύχη των συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Σίγουρα, όμως, αυτό είναι το πρώτο -και ενδεχομένως, το πιο καθοριστικό- τεστ για τον πρόεδρο που κατέκτησε την εξουσία σαν «τρένο» θριαμβεύοντας απέναντι στη Lepen, όμως τώρα αρχίζει να καταλαβαίνει τι σημαίνει η άσκησή της. Βλέποντας, παράλληλα, τα ποσοστά του να υποχωρούν επικίνδυνα, καθώς από το 57% που ήταν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, πριν τρεις περίπου μήνες, σήμερα βρίσκονται στο 40%, σημειώνοντας επίδοση χειρότερη ακόμη και από εκείνη του Hollande και του Sarkozy.

Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Getty Images/ Ideal Image