Μέχρι και 60% μπορεί να αυξηθεί του χρόνου το διανεμόμενο μέρισμα στους μετόχους του ΟΤΕ λόγω της πώληση της Telekom Romania. Ο όμιλος ΟΤΕ, φαίνεται να βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης της διαδικασίας πώλησης της θυγατρικής του εταιρείας στην Ρουμανία, αντί 500 εκατ. ευρώ. Αγοραστής είναι η γαλλικών συμφερόντων Orange και το προσδοκώμενο έσοδο που αντιστοιχεί στον ΟΤΕ, ως κάτοχος του 54% της Telekom Romania, ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ έχει δηλώσει ότι στρατηγική του είναι το σύνολο των προσαρμοσμένων ελευθέρων ταμειακών ροών του να επιστρέφει στους μετόχους, εκ των οποίων το 65% αυτών με τη μορφή καταβαλλόμενου μερίσματος και το υπόλοιπο 35% με τη μορφή της εξαγοράς ίδιων μετοχών. Έτσι από τα 270 εκατ. ευρώ της Orange για την Telekom Romania, περίπου 175 εκατ. ευρώ θεωρητικά θα διατεθούν με τη μορφή μερίσματος, ενώ τα υπόλοιπα 95 εκατ. ευρώ να αξιοποιηθούν σε επαναγορές ίδιων μετοχών.
Αντίστοιχη πολιτική ακολούθησε ο ΟΤΕ και μετά την πώληση της Telekom Albania στις αρχές του 2019. Από το έσοδο των 50 εκατ. ευρώ που είχε από την πώληση της εταιρείας, περίπου 30 εκατ. ευρώ διανεμήθηκαν με την μορφή έκτακτου μερίσματος την περασμένη Άνοιξη.
Επιπλέον σε αυτό, ο ΟΤΕ διένειμε πέρυσι μέρισμα ύψους 264 εκατ. ευρώ ή 0,55 ευρώ ανά μετοχή. Η πώληση της Telekom Romania επομένως μπορεί να ανεβάσει το συνολικό διανεμόμενο μέρισμα σε 440 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα αυτό ξεπερνά ακόμη και τις περιόδους προ του 2008. Την εποχή εκείνη ο ΟΤΕ διένειμε μερίσματα της τάξης των 0,70-0,75 ευρώ, δηλαδή 350-400 εκατ. ευρώ.
Ο πιο μεγάλος ωφελημένος από μια τέτοια διανομή μαμούθ μέσα στους επόμενους μήνες, είναι φυσικά η Deutsche Telekom, η οποία ως κάτοχος του 47% των μετοχών ΟΤΕ, θα εισπράξει πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι η εταιρεία έχει ζημιωθεί ιδιαίτερα με την εξαγορά του ΟΤΕ, η οποία «έχτισε» τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ -από το 2008 έως το 2018 που πουλήθηκε το τελευταίο «κομμάτι» του 5% από το ΤΑΙΠΕΔ- με σχεδόν 4,0 δις. ευρώ.
Έκτοτε τα μερίσματα που εισέπραξε η γερμανική εταιρεία είναι ζήτημα αν φτάνουν το 1 δις. ευρώ. Παράλληλα η συμμετοχή της σήμερα αντιστοιχεί σε αξία τα 2,5 δις. ευρώ, ενώ κάποια στιγμή, το Μάϊο του 2012, η ίδια αξία, είχε απομειωθεί σε 200 εκατ. ευρώ. Τότε η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ είχε φτάσει το ένα ευρώ. Πέντε χρόνια πριν η μετοχή σημειώσει το ιστορικό χαμηλό του ενός ευρώ, η Deutsche Telekom είχε αγοράσει μετοχές από το Ελληνικό Δημόσιο ακόμη και στα 29 ευρώ τη κάθε μια.
Με την πώληση των δραστηριοτήτων στην Ρουμανία, όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα η επιχειρησιακή δραστηριότητα του ΟΤΕ θα περιοριστεί εντός της επικράτειας. Θα μείνει μόνον η Telecom Romania Mobile, αλλά φαίνεται ότι είναι μόλις θέμα χρόνου η πώληση και της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Η τελευταία είναι η πρώην Cosmorom, με δραστηριότητες στην κινητή τηλεφωνία και η οποία σήμερα ελέγχεται από την Cosmote (Ελλάδος) και την Telekom Romania. Στη τελευταία εκτός του ΟΤΕ με 54%, συμμετέχει και το Ρουμανικό δημόσιο με 46%.
Για τις δύο εταιρείες του ομίλου ΟΤΕ στην Ρουμανία στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί ο όμιλος Vivacom, που έχει έδρα την Βουλγαρία, αλλά φαίνεται ότι αναπτύχθηκε με ρωσικά κεφάλαια. Η Ρουμανική κυβέρνηση, λόγω της προϊστορίας των δύο λαών, δεν ήθελε να ακούσει για Ρώσους επενδυτές στη χώρα της, και ειδικά σε τομείς ευαίσθητους όπως οι τηλεπικοινωνίες.
Αυτό δυσκόλεψε -και πιθανόν να δυσκολεύει- πολύ τον ΟΤΕ, καθώς η Vivacom ήθελε τόσο την Telekom Romania όσο και την Telekom Romania Mobile. Χωρίς την Vivacom, οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι (Orange, RCS-RDS) στόχευαν όχι στο σύνολο δραστηριοτήτων του ΟΤΕ, αλλά σε επιμέρους δραστηριότητες του, γεγονός που οδηγεί σε μια σταδιακή συρρίκνωση του ομίλου ΟΤΕ στη Ρουμανία, ενώ ο ίδιος θα επιθυμούσε αυτό να γίνει χωρίς καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι οι συζητήσεις για την πώληση των θυγατρικών του ομίλου ΟΤΕ, έχουν ξεκινήσει τουλάχιστον από τις αρχές του 2019, χωρίς ακόμη να έχουν κλείσει ακόμη -κυρίως για την Telekom Romania Mobile.