Το πρακτορείο Bloomberg επιχειρεί μια αποτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, σε άρθρο με τίτλο «Στον οικονομικό πόλεμο φθοράς στην Ελλάδα, ο Τσίπρας υπολογίζει στην ειρήνη».
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζεται στο γεγονός ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, μετά την απόφαση του eurogroup για εκταμίευση των 10,3 δισ. ευρώ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δηλώνει πρόθυμη να επαναφέρει το waiver, την κατ'' εξαίρεση δηλαδή αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις, που θα αυξήσει την πρόσβαση σε φθηνότερη πίστωση για τις τράπεζες. Ακόμη και ο Jeroen Dijsselbloem τόνισε ότι μετά τη περυσινή διαμάχη, πλέον ξεπεράστηκε «ένα κρίσιμο σημείο».
Αυτό που θεωρείται σίγουρο ωστόσο, είναι πως οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα δηλώνουν ότι έχουν «πιάσει πάτο». Παράλληλα όμως υπάρχει μεγαλύτερη πολιτική δυναμική να να επιλυθεί η κατάσταση, αφότου ο Έλληνας πρωθυπουργός από επικεφαλής του αγώνα εναντίον της λιτότητας εξελίχθηκε σε «υποτελή ηγέτη ενός κράτους που έχει πληγεί», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά, επισημαίνεται ότι παρόμοιες αναζητήσεις δεν επιβεβαιώθηκαν κατά τα έξι προηγούμενα χρόνια του «πειράματος της λιτότητας», ενώ χρειάζεται ένεση μετρητών στην οικονομία για να αντισταθμιστεί ο τελευταίος γύρος αυξήσεων στη φορολογία.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν καθησυχαστεί από το γεγονός πως η κυβέρνηση αποφάσισε να ''''σφίξει τα δόντια'''' και υπογράφει πάνω κάτω ό,τι και να της προτείνουν», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών το 2010, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρσθέτοντας ότι «όλα είναι μια ωραία και καλά, αλλά αυτό δεν αρκεί για τη χώρα, δεν είναι σημείο καμπής. Εύχομαι να ήταν, αλλά δεν είναι».
Συγκεκριμένα, οι Έλληνες αναμένεται να υποστούν κι άλλη πίεση, καθώς η οικονομία δεν έχει καταφέρει τίποτα για να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση ύψους 25%. Η ανεργία παραμένει πάνω από το 20% και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα αποτελέσουν μέρος της επόμενης αξιολόγησης.
«Είναι πολύ σημαντικό να επανέλθει η κανονική οικονομική ζωή στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε όρους πίστωσης και επένδυσης», δήλωσε ο Nicolas Veron, καθηγητής στο Peterson Institute στην Ουάσιγκτον και μέλος του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες. «Θα είναι σταδιακό και όχι θεαματικό. Η βασική σκέψη είναι: παραμονή στην ευρωζώνη, μακροοικονομική σταθερότητα, στέρεο τραπεζικό σύστημα. Νομίζω πως πλησιάζουμε σε αυτό», σημείωσε.
Οι ελληνικές τράπεζες, στοχεύοντας σε επιστροφή στην κερδοφορία φέτος, εμφάνισαν όλες βελτιωμένα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο. Παράλληλα το συμβούλιο της ΕΚΤ είναι κοντά στην αποκατάσταση του waiver, που θα τους επιτρέψει να αντικαταστήσουν ένα μέρος της έκτατης βοήθειας που λαμβάνουν για ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος (ELA), με φθηνότερo χρήμα από την ΕΚΤ.
Ωστόσο, οι τράπεζες εξακολουθούν να πιέζονται από περισσότερα των 100 δισ. ευρώ σε κόκκινα δάνεια, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος ανήκει σε επιχειρήσεις. Οι υγιείς εταιρίες της χώρας, παρόλα αυτά, έχουν αρχίσει να ανταπεξέρχονται στις ακραίες αντιξοότητες, σύμφωνα με τον Νίκο Μαγγίνα, επικεφαλή οικονομολόγο στην Εθνική Τράπεζα.
«Όσοι επιβίωσαν είναι πολύ πιο ελαστικοί απ'' ό,τι περιμέναμε», ανέφερε ο κ. Μαγγίνας, σημειώνοντας ότι «τη στιγμή αυτή έχουμε φτάσει στο χειρότερο σημείο σχετικά με τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού τομέα».
Ο Δημήτρης Πεταλάς, διευθύνων σύμβουλος της Φουρλής που διαχειρίζεται τα καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, ανέφερε σε επενδυτές ότι βλέπει θετικά στοιχεία στην τελευταία συμφωνία διάσωσης, τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο των αυξήσεων στους φόρους.
Άλλα στελέχη βέβαια δεν το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο. Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), δήλωσε ότι νέοι φόροι τα τελευταία χρόνια έχουν εξαλείψει τα ανταγωνιστικά οφέλη του μειωμένου κόστους εργασίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet, Πάνος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι «το κράτος θα καταλήξει τελικά να χάσει σημαντικά έσοδα επιβάλοντας τόσο υψηλή φορολογία».
Όπως εκτιμά το Bloomberg, ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται σε λίγους μήνες πολιτικής ηρεμίας και στα νέα δάνεια 10,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να βάλει τελικά τη χώρα σε μια υγιή πορεία, ενώ δήλωσε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων πριν τα τέλη του 2017. Η χώρα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ελάφρυνση χρέους που ζήταγε μαζί με ΔΝΤ, ωστόσο κατάφερε να κερδίσει λίγο χρόνο. Τον προηγούμενο μήνα οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της χώρας βρέθηκαν για λίγο κάτω από το όριο βάσει του οποίου οι χώρες υποχρεώνονται να ζητήσουν βοήθεια.
Η επόμενη αξιολόγηση, που θα ακολουθήσει μια κερδοφόρα τουριστική περίοδο, θα προσπαθήσει να εστιάσει στην αγορά εργασίας και να οδηγήσει σε συμφωνία για νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν είναι επιτεύξιμοι.
Η κυβέρνηση μπορεί τουλάχιστον να αποπληρώσει τις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές της, οι οποίες άγγιξαν τα 6,7 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Ο χρόνος που απαιτείται για να εξοφλήσει το κράτος τους λογαριασμούς του έχει διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, σε 115 ημέρες, σύμφωνα με έκθεση της Intrum Justitia, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαχείρισης χρέους.
Παράλληλα, το πολιτικό τοπίο έχει επίσης μεταβληθεί μετά τις τελευταίες εκλογές και τη συνθηκολόγηση σε περισσότερη λιτότητα από τον Αλ. Τσίπρα. Παρόλο που προσέλαβε και πάλι κάποιους δημόσιους υπαλλήλους που είχαν απολυθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και έκανε λόγο για την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας στην Ελλάδα, το κόμμα του αυτή τη στιγμή υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας ο ηγέτης θεωρείται υποστηρικτής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλλει η ευρωζώνη.
«Το επίπεδο ασφάλειας ή ανασφάλειας έχει τεράστιο ψυχολογικό αντίκτυπο στον κόσμο», σχολίασε ηΑλεξάνδρα Κωνσταντοπούλου, ιδιοκτήτρια γερμανικού βιβλιοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας, η οποία μετά τη συμφωνία της 24ης Μαΐου είδε μια ελαφριά βελτίωση στη επιχείρησή της.