Οι ελληνικές startups έχουν περάσει από πολιτικές αναταραχές, συγκρούσεις, από μια παραπαίουσα οικονομία αλλά και από μικροπολιτικές σκοπιμότητες που σχεδόν οδήγησαν τη χώρα εκτός ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, ο νέος γύρος αυξήσεων στους φόρους ίσως οδηγήσει στο γκρεμό τις μικρές επιχειρήσεις που δεν το βάζουν κάτω και συνεχίζουν να ονειρεύονται να γίνουν μεγάλες.
“Καμία startup δε ζητάει λεφτά από την κυβέρνηση”, δήλωσε ο Βασίλης Σιόρος, διευθύνων σύμβουλος της Ardustech P.C., μιας μικρής εταιρείας που ασχολείται με τη χρήση του ελαιολάδου στις βιομηχανίες φαρμάκων, τροφίμων και καλλυντικών.
“Το κράτος μπορεί να επενδύσει χωρίς να δίνει χρήματα, επιτρέποντας στις startups να μην πληρώνουν φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές για ένα έτος ή τουλάχιστον να πληρώνουν μειωμένα ποσοστά. Αυτό μπορεί να δώσει τουλάχιστον άλλο ένα χρόνο ζωής σε μια εταιρεία καθώς επιτρέπει τη δημιουργία μίας ή και περισσότερων θέσεων εργασίας”.
Οι startups έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, η οποία έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο από το 2008 και σχεδόν το 25% του εργατικού δυναμικού είναι άνεργοι. Ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων σχεδόν διπλασιάζεται κάθε χρόνο από το 2010. Πολλές ωστόσο εξακολουθούν να αγωνίζονται για να βρουν χρηματοδότηση.
Το πλεονέκτημα των ελληνικών startups
“Η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα στο κομμάτι του ανταγωνισμού, με κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες και μηχανικούς, ενώ παράλληλα έχει χαμηλό εργατικό κόστος και λειτουργικά έξοδα”, δήλωσε ο Βασίλης Στιβακτάκης, διευθύνων σύμβουλος της OSEVEN.
"Η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει ένα πενταετές πλάνο για τις startups, τουλάχιστον για αυτές που στηρίζονται από επιχειρηματικά κεφάλαια καθώς έχει αναγνωριστεί η δυναμική τους, γεγονός που θα βοηθήσει τους επενδυτές να δουν με διαφορετικό μάτι τις ελληνικές startups και ταυτόχρονα να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και στην πολυπόθητη ανάπτυξη”, πρόσθεσε.
Εγκαταλείπουν την Ελλάδα
Υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 εξειδικευμένοι επαγγελματίες έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, ποσοστό που αναγνωρίζεται ως 300% αύξηση σε ετήσια βάση από την προ κρίσης εποχή, δήλωσε ο Χάρης Μακρυνιώτης, διευθύνων σύμβουλος της Endeavor Greece, που αποτελεί τμήμα του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα τη Νέα Υόρκη που στηρίζει τους επιχειρηματίες της χώρας.
Μια έρευνα της Endeavor σε πάνω από 2.000 φοιτητές διαπίστωσε ότι ενώ το 81% είχε θετική άποψη για την επιχειρηματικότητα, οι περισσότεροι ανησυχούν για τη γραφειοκρατία και τους περιορισμούς που περιλαμβάνει η έναρξη μιας νέας επιχείρησης.
Η OSEVEN αναγκάστηκε να μεταφέρει την έδρα της στο Λονδίνο εν μέσω της οικονομικής αναταραχής.
“Οι επιχειρηματίες στήριξαν την ιδέα μας, ωστόσο, μάς ζήτησαν να έχουμε έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεδομένης της αβεβαιότητας για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας.