BofA ML: Αμετάβλητοι οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες

BofA ML: Αμετάβλητοι οι κίνδυνοι για τις ελληνικές τράπεζες

Το δεύτερο τρίμηνο των τραπεζών επιβεβαιώνει την θετική τάση στα οικονομικά των ελληνικών τραπεζών που θα τους επιτρέψει να εμφανίσουν κέρδη στο σύνολο του 2016, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch, ωστόσο οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι δεν έχουν αλλάξει σημαντικά, με αποτέλεσμα να διατηρείται η σύσταση «underperform», παρά την μικρή αύξηση των τιμών-στόχων.

Πιο αναλυτικά, η BofA ML αυξάνει την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 1,41 ευρώ, από 1,29 ευρώ προηγουμένως, για την Τρ. Πειραιώς στα 0,16 ευρώ από 0,14 ευρώ, για την Εθνική στα 0,15 ευρώ 0,13 ευρώ και για την Eurobank στα 0,55 ευρώ από 0,47 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, οι τρεις βασικοί μακροπρλόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν αμετάβλητοι. Αυτοί είναι οι εξής:

1) ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είναι υψηλός, ενώ η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού μπορεί να απαιτήσει όχι και τόσο φιλικές για τις τράπεζες λύσεις
2) η χρηματοδοτική δομή δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα
3) η ποιότητα των κεφαλαίων είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με άλλες τράπεζες

«Τα εργαλεία για την αισθητή μείωση των NPEs δεν έχουν ακόμη δημιουργηθεί ούτε και δοκιμαστεί. Είναι πολύ σημαντικά τα εργαλεία αυτά για να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2019, οι οποίοι θα υποβληθούν στον SSM στο τέλος Σεπτεμβρίου. Η πιθανή αντικατάσταση της κρατικής χρηματοδότησης (83 δισ. ευρώ, 29% των υποχρεώσεων του κλάδου έως τον Ιούλιο) με καταθέσεις (45 δισ. ευρώ έφυγαν από το γ'' τρίμηνο του 2014 έως το α'' τρίμηνο του 2016, 2 δισ. ευρώ επέστρεψαν από το α'' τρίμηνο του 2016) και άλλες πηγές χρηματοδότησης θα μείωνε τον χρηματοδοτικό κίνδυνο, όμως αυτό παραμένει δύσκολο κατά τη γνώμη μας», σημειώνει η BofA ML.

«Τέλος, η αποκατάσταση των βασικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας (εξαιρουμένων των κεφαλαίων που αντιστοιχούν στον αναβαλλόμενο φόρο, τα CoCos και τις προνομιούχες μετοχές) μέσω υψηλότερων του αναμενόμενου κερδών και άλλων εργαλείων, σε επίπεδα αρκετά υψηλότερα των απαιτήσεων της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης (SREP) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα μείωνε τους κινδύνους άντλησης κεφαλαίων».