Καταπέλτης κατά της κυβέρνησης αλλά και του πολυνομοσχεδίου ήταν οι φορείς, που κλήθηκαν στην Βουλή για να διατυπώσουν την γνώμη τους. Μάλιστα, λόγω του περιορισμένου χρόνου ορισμένοι δεν κατάφεραν να μιλήσουν πάνω από δύο λεπτά, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Μάκη Μπαλαούρα να καταβάλλει… προσπάθειες, ώστε κανείς να μην ξεπεράσει τις (ασφυκτικές) προθεσμίες.
Σημειώνεται πως το πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το πολυνομοσχέδιο, από τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ το καταψήφισαν όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξανδρος Καραφυλλίδης εκπροσωπώντας τους ζυθοποιούς υποστήριξε ότι μολονότι θέλουμε να βάλουμε πλάτη, «ο διπλασιασμός του φόρου καταστρέφει τον κλάδο». «Να είναι λογική αύξηση. Και 20% και 30% είναι λογική αύξηση, να γίνει επιβάρυνση λίγο σε πολλούς και όχι πολύ σε λίγους», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Μικροομολογιούχων, Ιωάννης Μαρινόπουλος, κοιτώντας προς τους βουλευτές υποστήριξε ότι το μόνο που τους νοιάζουν είναι οι καρέκλες. «Φερθήκατε στον πολίτη σαν αδίστακτη συμμορία, δεν υπήρξατε άνεργοι, δεν κλείσατε το μαγαζί σας, πιστεύετε ότι τα λεφτά φυτρώνουν στα δέντρα. Σας νοιάζουν μόνο οι καρέκλες», υπογράμμισε. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας υπογράμμισε ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική αύξησης των άμεσων και έμμεσων φόρων, αφού δεν φέρνουν νέα έσοδα, ενώ σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια ζήτησε να δίδεται το πρώτης προτίμησης στον δανειολήπτη.
«Είμαστε σε απεργία, καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο». Αυτή ήταν η πιο χαρακτηριστική φράση του πρόεδρου της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος, Δημήτρη Τριμπόνια, ενώ όπως ο ίδιος προσέθεσε οι «διατάξεις επικίνδυνες και για τους εργαζόμενους, δεν διασφαλίζονται διατάξεις δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών Περιπτερούχων Αθήνας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μισθωτών Περιπτέρων – Αναπηρικών κ. Θεόδωρος Μάλλιος τόνισε με νόημα: «Δεν μπορείτε να τα βγάλετε πέρα, παρατήστε τα, κάνετε πολιτικό χαρακίρι, καταντήσατε εδώ που καταντήσατε»!
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Νίκου Βασιλάκη, προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ, ο οποίος υποστήριξε ότι παγκοσμίως δεν υπάρχει παρόμοιος φόρος με το τέλος χρηστών ίντερνετ, που επιβάλει το παρών νομοσχέδιο.
Τέλος, για ολομέτωπη επίθεση κατά των ιδιοκτητών ακινήτων, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, εκτοξεύοντας βολές εναντίον όλων των κυβερνήσεων, λέγοντας: «έχει στηθεί διαχρονικά μία απίστευτη κρεατομηχανή εναντίον των ιδιοκτητών ακινήτων».
Ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, υποστήριξε ότι είναι μεν σε θετική κατεύθυνση το νομοσχέδιο, διότι η εταιρεία παραμένει στον δημόσιο έλεγχο, ωστόσο -όπως είπε- η εταιρεία που θα προκύψει από την πώληση του ΑΔΜΗΕ θα καταρρεύσει με μαθηματική ακρίβεια, γιατί θα πουλά ενέργεια κάτω του κόστους και δεν θα έχει ζωή. «Με τις ανείσπρακτες οφειλές προς τη ΔΕΗ ύψους 2 δισ. ευρώ θα παρακαλάμε η εταιρεία να είχε πουληθεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναλογιστική μελέτη.
«Για πρώτη φορά δίνεται εντολή σε διοίκηση ΑΕ να προχωρήσει στην πώληση της εταιρείας χωρίς να υπάρχει αναλογιστική μελέτη. Πρέπει να υπάρχει αναγνωρισμένη περιουσία που να επιβεβαιώνεται. Να ξέρετε ότι αυτοί που θα τολμήσουν να πουλήσουν τη ΔΕΗ θα έχουν νομικές ευθύνες», κατέληξε ο κ. Αδαμίδης.
Ο Σπυρίδων Μάμαλης, πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέλει να νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα κτίσματα, αλλάζοντας τις υπάρχουσες διαδικασίες, και να δημιουργήσει έτσι ένα πελατειακό κράτος. «Δυστυχώς όχι μόνο δεν επιταχύνεται η κατάρτιση των δασικών χαρτών, αλλά προβλέπονται διαδικασίες που δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει δασικούς χάρτες, γιατί τόσο καιρό δεν εξασφάλισε τη χρηματοδότηση για αυτούς που ήδη υπάρχουν», υποστήριξε.
Η Ειρήνη Υφαντή, πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ, διαφώνησε με τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ενώ υποστήριξε ότι εγείρονται συνταγματικά ζητήματα, καθώς δεν μπορούν -όπως είπε- να παραχωρούνται καθοριστικές εξουσίες του κράτους σε Ανεξάρτητες Αρχές, χωρίς μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός να μπορεί να έχει λόγο και έλεγχο στη λειτουργία τους. «Δεν διασφαλίζει τη χρηστή διοίκηση η δημιουργία Ανεξάρτητων Αρχών με αρμοδιότητες στις οποίες ο υπουργός ακόμα και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει λόγο», συμπλήρωσε.
Ο Κίμωνας Βόλικας, πρόεδρος της Ένωσης Θεσμών Επενδυτών, υπογράμμισε ότι η αύξηση της φορολογίας που επιβάλλεται στο ενεργειακό των κεφαλαίων μοιάζει εξωπραγματική στην ΕΕ, και προσέθεσε ότι «είναι σαν να θέλουμε να διώξουμε από την Ελλάδα τους μικροεπενδυτές και να τους οδηγήσουμε σε αγορές ξένων χωρών που δεν έχουν κανένα φόρο». «Όλα αυτά γίνονται για 33 εκατ. ευρώ. Τόσα επιδιώκει η κυβέρνηση να εισπράξει. Κατανοούμε το καθήκον όλων να συνεισφέρουν, πρέπει όμως να υπάρχει μέτρο και ισορροπία ανάμεσα στο αναμενόμενο κέρδος και την αύξηση της φορολογίας», συμπλήρωσε.
Ο Μιχάλης Κιούσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, χαρακτήρισε λάθος την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, τονίζοντας ότι θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές και εκτιμώντας ότι θα αυξηθούν οι τιμές κατά 3,7 λεπτά για την αμόλυβδη, 6,5 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης, 10 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης και 14 λεπτά στο υγραέριο κίνησης.
Ο Αναστάσιος Μάλιος, εκπρόσωπος των Πολυτέκνων, χαρακτήρισε παράνομη την περικοπή των επιδομάτων τέκνων, τονίζοντας ότι «πρέπει να στηρίξετε τον θεσμό της οικογένειας και όχι να τον πολεμάτε».
Ο Γεώργιος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ, εξέφρασε την αντίθεσή του για τη μεταφορά των διαδικασιών και αρμοδιοτήτων που έχει το Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο υπουργείο Οικονομικών. «Δεν χρειάζεται να κλείσετε το Επιμελητήριο με τέτοιους τρόπους», σημείωσε.
Η Αντωνία Κασσωτάκη, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικονομικών Επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, υποστήριξε ότι με τη σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα είναι και ο κομισάριος -όπως είπε- του ελέγχου, οι υπάλληλοι θα είναι υπό ομηρία. Προσέθεσε ακόμα ότι δεν θα ελεγχθούν οι χιλιάδες υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα, με αποτέλεσμα να πληγεί το δημόσιο συμφέρον.
K. Kόλλιας: Οι νέοι φόροι είναι που θα ενεργοποιήσουν τελικά τον κόφτη
Την εκτίμησή του ότι οι αυξήσεις της φορολογίας και η επιβολή νέων φόρων, αυτή τη φορά έμμεσων, θα οδηγήσουν στην ενεργοποίηση του μηχανισμού περιστολής δαπανών (του λεγόμενου κόφτη), εξέφρασε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο.
Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σε διπλή μείωση των εισοδημάτων μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών, φέρνοντας το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει η Κυβέρνηση με την επιβολή τους.
Όπως είπε, αυτό θα γίνει γιατί τόσο μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% αγγίζουν μεγάλο εύρος προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, άρα οδηγούν σε υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος, όσο και γιατί είναι βέβαιη η αποτυχία στην επίτευξη των στόχων στα έσοδα, η οποία με τη σειρά της θα φέρει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ο οποίος περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων – μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Για το θέμα της φορολόγησης των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια ακόμη επίθεση στο επιχειρείν.
Ο κ. Κόλλιας αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των κόκκινων δανείων, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη εισοδηματικών κριτηρίων για τα άνω των 140.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητα, τα οποία και αυτά προστατεύονται μόνο για ενάμιση χρόνο, ενώ επανέφερε και την πρόταση του Επιμελητηρίου για συνολική ρύθμιση των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Αναπτυξιακά αντίβαρα ζητούν οι τέσσερις εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι
Την έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης στην ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων αναμένουν οι τέσσερις εργοδοτικοί κοινωνικοί εταίροι, ζητώντας αναπτυξιακά αντίβαρα στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.
Οι ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ σε κοινή τους ανακοίνωση σημειώνουν ότι πρέπει να σταλθεί το μήνυμα προς τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι μεν δύσκολος αλλά δεν πνίγει την Ελληνική επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.
Αναλυτικά, αναφέρουν στην κοινή του δήλωση:
«Οι εργοδοτικοί Κοινωνικοί Εταίροι έχουμε διαχρονικά τοποθετηθεί με υπευθυνότητα και ρεαλισμό έναντι των δύσκολων αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για να βγει η Ελλάδα από την κρίση και να παραμείνει στην Ε.Ε. Η αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα είναι μείζον διακύβευμα για τις επιχειρήσεις και διασφαλίζεται εν μέρει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και φυσικά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.
Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουμε λάβει για την υλοποίηση άμεσων μέτρων σταθεροποίησης της οικονομίας και προσέλκυσης αναπτυξιακών επενδύσεων, για σταθερό και σταδιακά ελκυστικότερο φορολογικό πλαίσιο, καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον και κίνητρα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, παρατηρούμε πως με την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ακολουθεί άλλο δρόμο.
Το Νομοσχέδιο «Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις» εμπεριέχει επιπρόσθετους φόρους, οι οποίοι διατρέχουν οριζόντια κάθε έκφανση της Ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% σε 24%, οι νέες επιβαρύνσεις σε μια σειρά προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών και οι αυξήσεις στη φορολογία εταιρειών είναι μερικά από τα επιπρόσθετα βάρη που καλούνται οι επιχειρήσεις της χώρας να σηκώσουν. Περαιτέρω, διατάξεις, όπως, η κατάργηση εξαίρεσης συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα ιδιοχρησιμοποιούμενα παραγωγικά ακίνητα των επιχειρήσεων, η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αγοραίας αξίας παραχώρησης οχήματος που αυξάνει υπέρμετρα το συνολικό συντελεστή φορολόγησης των στελεχών του ιδιωτικού τομέα κατά 2-2,5%, ο επταπλασιασμός του φόρου που καταβάλλουν σήμερα οι επενδυτικές εταιρείες ακινήτων, είναι μέτρα που επιβαρύνουν υπέρμετρα τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ενώ ταυτόχρονα, αναχαιτίζουν κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον και την πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας.
Αναμένουμε από την Κυβέρνηση να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Το παρόν νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή έχει ανάγκη από αναπτυξιακά αντίβαρα που θα στείλουν το μήνυμα προς τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι μεν δύσκολος αλλά δεν πνίγει την Ελληνική επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας».
Διαβάστε ακόμα:
- ΓΣΕΒΕΕ: Το μίγμα της φορολόγησης της κυβέρνησης δεν έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά