Ο συνδυασμός του Covid-19 με μία αποτυχία εξασφάλισης εμπορικής συμφωνίας για την μετά-Brexit εποχή θα μπορούσε να κοστίσει στην Βρετανία περίπου 174 δις. δολάρια ετησίως σε χαμένο ΑΕΠ για μία δεκαετία, εκτιμά η δικηγορική εταιρεία Baker & McKenzie.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει ορίσει την 15η Οκτωβρίου ως καταληκτική ημερομηνία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας που θα τεθεί σε ισχύ όταν η Βρετανία εγκαταλείψει επισήμως την ΕΕ.
Η πανδημία του Covid-19 θα ρίξει το ΑΕΠ της Βρετανίας κατά 2,2% χαμηλότερα από τα επίπεδα που αναμένονταν πριν την εμφάνιση του ιού, σύμφωνα με την έκθεση της Baker & McKenzie.
Επιπλέον, το Brexit, ακόμη και με εμπορική συμφωνία, θα μείωνε μακροπρόθεσμα το βρετανικό ΑΕΠ κατά 3,1% σε σύγκριση με το υποθετικό σενάριο όπου η Βρετανία θα παρέμενε στην ΕΕ, ενώ οι εξαγωγές αγαθών εκτιμάται ότι θα μειωθούν κατά 6,3%, εκτιμά η έκθεση.
Χωρίς εμπορική συμφωνία όμως, το κόστος του Brexit ενδέχεται να ανέβει στο 3,9% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, οι πολέμιοι του Brexit τονίζουν ότι θα στερήσει από τη χώρα τόσο χρήματα όσο και ισχύ για τις επόμενες δεκαετίες, αν και οι υποστηρικτές του κατηγορούν τους αναλυτές για υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις.
Οι υποστηρικτές του Brexit, τέλος, επιμένουν ότι, παρόλο που θα υπάρξουν απώλειες βραχυπρόθεσμα, τα μακροπρόθεσμα οικονομικά και πολιτικά οφέλη θα αντισταθμίσουν και με το παραπάνω το κόστος, μια που το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ελεύθερο να διαμορφώνει τις δικές του προτεραιότητες.