Οι εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία υπέστησαν μείωση εσόδων μόλις 12% τον Νοέμβριο ενώ οι πληροφορίες για τις επιδόσεις του Δεκεμβρίου είναι ακόμη πιο αισιόδοξες.
Από τις 730.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αιτήθηκαν ενίσχυσης μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι μισές «κόπηκαν» διότι τελικά είχαν αύξηση εσόδων στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Δεν το λες και μικρό εύρημα, η μία στις δύο επιχειρήσεις και επαγγελματίες να εμφανίζουν αύξηση εσόδων μέσα σε ένα τετράμηνο με την αγορά ουσιαστικά κλειστή για δύο μήνες.
Όσο για τις πρώτες ενδείξεις για την πορεία της αγοράς από τις 18 Ιανουαρίου και μετά οπότε απελευθερώθηκε το λιανεμπόριο, οι ενδείξεις είναι παραπάνω από θετικές. Η πολυκοσμία εκτός καταστημάτων ειδικά το Σαββατοκύριακο, μεταφράστηκε και σε αυξημένα έσοδα για τις επιχειρήσεις κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στις δηλώσεις ΦΠΑ του Φεβρουαρίου οι οποίες και θα αποτυπώσουν την πορεία των εσόδων κατά τον μήνα Ιανουάριο.
Προφανώς η κατάσταση στην αγορά δεν είναι ρόδινη. Ωστόσο, οι ενδείξεις ότι έχουν αποφευχθεί τα χειρότερα στο δεύτερο lockdown πληθαίνουν.
Προφανώς σε συγκεκριμένους κλάδους -εστίαση, αθλητισμός, γυμναστήρια, διασκέδαση, κινηματογράφοι, θέατρα κλπ- έχει γίνει μεγάλη ζημιά. Ωστόσο, με τα μέτρα στήριξης που μπαίνουν από αύριο σε φάση υλοποίησης (επιστρεπτέα προκαταβολή 5, επιστρεπτέα προκαταβολή 6 που θα καλύψει τις απώλειες εσόδων για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, επιδότηση δαπανών που δεν έχουν καλυφθεί για το 2020 και επιδότηση για επιχειρηματικά δάνεια) εκτιμάται ότι θα μπορέσει να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας για να αποφευχθούν οι απολύσεις και τα λουκέτα.
Η συνολική εικόνα της αγοράς και για τον Δεκέμβριο φαίνεται ότι ήταν καλύτερη από ότι αναμενόταν. Οι πρώτες ενδείξεις προέκυψαν από τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Η εικόνα του Δεκεμβρίου ήταν καλύτερη από την αντίστοιχη του Νοεμβρίου κυρίως λόγω του click away. Βέβαια, στην αύξηση του μέσου όρου συνέβαλε και η σημαντική αύξηση των εσόδων στον κλάδο των supermarket ο οποίος λόγω όγκου οικονομικής δραστηριότητας, μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική εικόνα της αγοράς.
Μετά από τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ήρθε το δεύτερο θετικό εύρημα: Ο ΦΠΑ του Δεκεμβρίου. Σε σχέση με τον αναθεωρημένο στόχο, ο ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών εμφάνισε αύξηση κατά 237 εκατ. ευρώ ενώ υστέρηση παρατηρήθηκε μόνο στον ΦΠΑ επί των πετρελαιοειδών. Και χθες ήρθε και το τελευταίο εύρημα: Το γεγονός ότι από τους αιτούντες οικονομικής βοήθειας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι μισοί κόπηκαν λόγω αύξησης εσόδων στο 4μηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Από την επόμενη εβδομάδα που θα υποβληθούν οι δηλώσεις ΦΠΑ για τον Δεκέμβριο (από τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία) και για το δ’ τρίμηνο του 2020 (από τις εταιρείες με τα απλογραφικά βιβλία) θα υπάρχει πλέον πλήρης καταγραφή της κατάστασης που επικράτησε μέσα στην β’ καραντίνα.