Οι νέοι παγκόσμιοι τραπεζικοί κανόνες δεν θα πρέπει να αυξήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και χρειάζεται να ελαφρώσουν το ρυθμιστικό βάρος για τις μικρότερες τράπεζες, δήλωσε σήμερα ο Andreas Dombret, μέλος του συμβουλίου της Bundesbank, υποστηρίζοντας ότι η Γερμανία θα προτιμούσε να μην έχει καμία συμφωνία παρά μια κακή συμφωνία.
Ο Dombret δήλωσε ότι μια ενιαία προσέγγιση στο ρυθμιστικό πλαίσιο των τραπεζών, από τους μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς κολοσσούς έως τις μικρές συνεταιριστικές τράπεζες, είναι ακατάλληλη και κατά συνέπεια το βάρος σε ό,τι αφορά τη λειτουργία τους και τη συμμόρφωσή τους θα πρέπει να μειωθεί για τα μικρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, παρόλο που οι κεφαλαιακές απαιτήσεις και οι απαιτήσεις για τη ρευστότητα είναι μη διαπραγματεύσιμες.
«Το σύνθημα πρέπει να είναι: προτιμούμε να μην έχουμε καμία συμφωνία στη Βασιλεία παρά μια κακή συμφωνία», δήλωσε ο Dombret σε συνέδριο στο Βερολίνο, προσθέτοντας ότι μια ενιαία προσέγγιση θα πλήξει τη δομή του γερμανικού τραπεζικού συστήματος.
«Η Bundesbank ιδιαίτερα δεν θέλει να αυξηθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις περαιτέρω στη διαδικασία ολοκλήρωσης της Βασιλείας III», πρόσθεσε.
Μια διεθνής συμφωνία για νέους και αυστηρότερους τραπεζικούς κανόνες, γνωστοί ως Βασιλεία III, έχει κατ' επανάληψη καθυστερήσει, πλήττοντας τις προσπάθειες της Επιτροπής της Βασιλείας - των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών αρχών που εποπτεύουν τις αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ιαπωνικές τράπεζες - να μεταρρυθμίσουν τους κανόνες για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών και τα κεφαλαιακά 'μαξιλάρια' για την απορρόφηση των ζημιών. Η Ευρώπη και η Ιαπωνία αντιτίθενται στις αλλαγές που έχει ετοιμάσει η Επιτροπή της Βασιλείας καθώς αισθάνονται ότι η αναθεώρηση πηγαίνει πολύ μακριά και αυξάνει δυσανάλογα τα κεφάλαια που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες έναντι κινδύνων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ