Υψηλό ανεκτέλεστο ύψους 600 εκατ. ευρώ. Ισχυρή ρευστότητα και νέα σημαντικά έργα που αναμένεται να ανακοινωθούν. Περαιτέρω διείσδυση σε νέες αγορές, όπως η Αυστραλία και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου. Νέα έργα σε θαλάσσια αιολικά πάρκα και υδρογόνο. Ανάπτυξη του κλάδου σωλήνων χάλυβα, ο οποίος επηρεάστηκε από τον κορονοϊό και τις ανατιμήσεις. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε δυναμική ανάπτυξη τη Cenergy τα επόμενα χρόνια, όπως ανέφερε ο CEO της εταιρείας Αλέξανδρος Μπένος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών.
Ο κ .Μπένος για το σύνολο του έτους ανέφερε πως ο κλάδος των καλωδίων θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, καθώς έχουν ήδη εξασφαλιστεί σημαντικά έργα και έχουν ληφθεί νέες παραγγελίες. Ως παράδειγμα έφερε τo project ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου και το σημαντικό έργο Vesterhav στη Δανία. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στις μεγάλες ευκαιρίες που κρύβει ο κλάδος των υποβρύχιων καλωδίων και των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Όπως χαρακτηριστικά είπε, σύμφωνα με το βασικό σενάριο στην αγορά, έως τέλος του 2030 θα παράγονται περίπου 64 GW από πλωτά αιολικά πάρκα.
Αναφερόμενος στις προοπτικές του έτους, ο CEO του ομίλου, τόνισε πως στα καλωδιακά προϊόντα παρατηρείται αύξηση της ζήτησης στις κύριες αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται στην ανάταση του κατασκευαστικού κλάδου, ο οποίος καταγράφει σημαντική ανάπτυξη διεθνώς, ενώ οι βιομηχανικές κατασκευές ανακάμπτουν δυναμικά .
Για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα, ο κ. Μπένος σημείωσε πως επηρεάστηκε από την αναδιάταξη της αγοράς ενέργειας και την πανδημία του κορονοϊού. Πολλοί μεγάλοι όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά των υδρογονανθράκων, ανέστειλαν ορισμένα έργα το πρώτο εξάμηνο, καθώς στρέφονται στην πράσινη ενέργεια και επηρεάζονται από την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως παρατηρείται σταθεροποίηση και ανάκαμψη του κλάδου, αν και είναι δύσκολο να δοθεί σαφές guidance έως το 2022.
Στις θετικές προοπτικές του κλάδου όμως εντάσσεται και η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, η οποία όμως είναι μεγαλύτερη από τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από τις ΑΠΕ. Επομένως, αναμένεται να υπάρξει αυξημένη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα και αυτή με τη σειρά της να αυξήσει τη ζήτηση για σωλήνες χάλυβα.
O CEO του ομίλου αναφέρθηκε στην ανάληψη του έργου για την κατασκευή του υποβρύχιου καλωδίου για το αιολικό πάρκο Kafireas, για το οποίο επιλέχθηκε από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά από διεθνή διαγωνισμό. Επίσης, η εταιρεία επενδύει σταθερά στο υδρογόνο (συμμετέχει στην Hydrogen Europe Industry), με τη Σωληνουργεία Κορίνθου να εκτελεί μια παραγγελία σωλήνων 440 χλμ, σε συνεργασία με την Snam. Η καινοτομία της παραγγελίας είναι πως κατασκευάστηκαν για δίκτυο υψηλής πίεσης μεταφοράς φυσικού αερίου, το οποίο όμως είναι πιστοποιημένο για τη μεταφορά υδρογόνου.