Τα NPLs στην Ελλάδα μειώθηκαν σημαντικά. Το ενεργητικό των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων βελτιώνεται. Παράλληλα, η εξυγίανσή τους προχωρά με σταθερά βήματα. Τα προγράμματα τιτλοποιήσεων που «τρέχουν» έχουν ως αποτέλεσμα να πωλούνται δάνεια και να μειώνονται τα προβληματικά. Την ίδια στιγμή η ανεργία στη χώρα υποχωρεί, το ΑΕΠ αναπτύσσεται και οι τιμές των ακινήτων φτάνουν στο 69% των τιμών πριν την οικονομική κρίση. Αυτά είναι τα βασικά σημεία νέας έκθεσης της DBRS Morningstar.
Ο καναδικός οίκος τονίζει πως τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί κατά 46 δισ. ευρώ, από 75,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019 και σημειώνουν πτώση 79 δισ. ευρώ από το υψηλότερο σημείο τους. Δηλαδή τον Μάρτιο του 2016 που είχαν φτάσει τα 107,2 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η ανάπτυξη στην Ελλάδα ξεπερνά τις προσδοκίες, το ΑΕΠ αναπτύσσεται, ενώ η ανεργία έπεσε στο 18%, παραμένοντας όμως σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, παρά το γεγονός πως η πανδημική κρίση δημιούργησε νέο κύμα δανειοδοτήσεων σε επιχειρήσεις, από τα δάνεια που δόθηκαν δεν παρατηρήθηκε αύξηση προβληματικών δανείων.
Σημαντικός παράγοντας επιτάχυνσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι η αγορά του real estate. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές η αύξηση των τιμών των ακινήτων θα βελτιώσει την απόδοση εξασφαλισμένων δανείων, ενώ θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα για αναχρηματοδοτήσεις. Άλλωστε όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, η πλειονότητα των δανείων στη χώρα μας είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα. Στην ανάλυση της DBRS σημειώνεται πως μετά το 2008 η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πτώση. Όμως από το 2019 και ύστερα σημειώνεται σημαντική ανάπτυξη, με τις τιμές των ακινήτων να καλύπτουν το 69% σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν την οικονομική κρίση.